Fellélegeztek a tőzsdék az olasz bankmentő csomag hírére

Paolo Gentiloni GENTILONI, Paolo gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök MOZOG politikus SZEMÉLY
Paolo Gentiloni, olasz miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Rendkívüli kormányülésen döntött péntek reggel a Paolo Getiloni vezette kabinet a világ legrégebbi bankjának, a Monte dei Paschi di Siena megmentéséről. Az euróövezeti bankfelügyelet szerint a bank a legkockázatosabbnak számít a legutóbbi tűréstesztek alapján, és most harmadszorra szorul az adófizetők pénzére. 
Vágólapra másolva!

Megkönnyebbüléssel fogadták a pénzpiacok, hogy a Paolo Gentiloni vezette kabinet péntek reggel rendkívüli ülésén határozatot hozott a csőd szélén álló Monte dei Paschi di Siena bank megmentéséről. A kormány ezzel párhuzamosaan elrendelte egy bankmentő alap létrehozását is, amelyre 20 milliárd eurót szánnak, ugyanis

nem csak a harmadik legnagyobb olasz banknak számító toszkán pénzintézet van bajban.

A világ legrégebbi bankjána számító Monte dei Paschit korábban többször is ellenőrizte, és az úgynevezett tűrésteszteken (stresszteszteken) már a legkockázatosabb banknak számított.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Központi Bank (EKB) ezért már 2014-ben elrendelte, hogy a rossz hitelek közel felét le kell építenie, és ennek megfelelően tőkeemelést végrehajtania legkésőbb idén december 31-ig.

Ez azonban nem sikerült, pedig a Bank of Americatól átigazolt új vezérigazgató, Marco Morelli

hónapok óta a világot járta és nemzetközi befektetési alapoktól próbált pénzt szerezni a tőkeemelésre.

Morelli szinte a lehetetlenre vállalkozott, mivel a bank gyakorlatilag hét éve válságról válságra él, és

most már a harmadik állami mentőövre szorul.

A korábbi vezetés még 2008 előtt több felelőtlen döntést hozott, amelyek pénzügyi következményeit éveken át igyekeztek elfedni a könyvelésben.

A Monte Dei Paschi di Siena bank központja Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2009-ben a bank már közel két milliárd euró segítséget kapott az államtól, 2013-ban pedig egy újabb, négy miliárd eurós tőkeinjekcióra szorult. A Monte dei Paschit a hitel fejében átszervezték és 8000 alkalmazottat elbocsátottak,

a bedőlt hitelek azonban agyonnyomták a bankot.

Tavaly december végén már mintegy 47 milliárd euró rossz hitelt kellett kezelni az időközben végrehajtott tőkeemelések ellenére is, ezért bank vezetői már idén júniustól tárgyaltak az Európai Bizottsággal egy újabb állami bankmentésről, ám erre nem szánta rá magát a december elején lemondott Matteo Renzi vezette kormány.

Most azonban már nem maradt választása Paolo Gentiloni kormányának, és azonnal lépnie kellett: egyrészt lejárt az EKB által kijelölt határidő, másrészt

a bank bedőlése könnyen bajba sodorta volna akár az egész olasz pénzügyi szektort is.

A most elfogadott bankmentő csomagból nem csak a Monte dei Paschi részesül: rajta kívül több kisebb bank is bajban van a bedőlt hitelek magas aránya miatt.

A bankmentésre az Európai Unió is áldását adta azzal a feltétellel, hogy a részvényeseknek is be kell szállniuk a csomagba.

Elemzők szerint a Monte dei Paschit gyakorlatilag

már öt évvel ezelőtt szanálni kellett volna állami segítséggel,

a korábbi rossz befektetések miatt ugyanis menthetetlen volt a bank állapota, a bedőlt hiteleket pedig csak görgették maguk előtt.

Az olasz bankszektorban rekordösszegű, 365 milliárd euró rossz hitelt kell kezelni, ezért valószínűleg szükség lesz újabb állami beavatkozásra.