A román lej hároméves mélyponton van az euróval szemben

2016.12.28. 13:39

A kormányalakítás körüli bizonytalanság csaknem hároméves mélypontra gyengítette a román lejt az euróval szemben.

Piaci elemzők – a regionális tendenciákon kívül – a bukaresti kormányalakítás körüli politikai bizonytalansággal, a jobboldali államfő és a december 11-i parlamenti választásokon győztes szociálliberális koalíció közötti feszültségekkel magyarázzák, hogy

hároméves mélypontra gyengült a román lej az euróval szemben.  

A román nemzeti bank (BNR) 4,5409 lejes euróárfolyamot tett közzé szerdán. Legutóbb 2014. január 10-én ért kevesebbet a román lej, akkor az euró átlagára a román bankközi piacon 4,5447 lej volt. A román lej újabb történelmi mélypontra gyengült az amerikai dollárral szemben: szerdán a román jegybank 4,3504 lejes dollárárfolyamot tett közzé.

Klaus Iohannis, román államfőForrás: AFP/Robert Ghement

Kedden Klaus Iohannis román államfő elutasította a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnök-jelöltjét, és másik javaslatot kért a parlamenti többségtől. A szociálliberális PSD-ALDE koalíció ezt követően bejelentette, hogy megvizsgálja az államfő felfüggesztésének lehetőségét.

A lej 2012 augusztusában szintén egy politikai válság miatt jutott eddigi történelmi mélypontjára, amikor hetekig tartó alkotmányos vita folyt az országban arról, hogy érvényes volt-e a Traian Basescu akkori államfő leváltásáról rendezett népszavazás: az euró akkor csaknem 4,65 lejbe került.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK