Ezeknek a trükköknek már nem dől be az adóhivatal

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (EKÁER) lévő adatok alapján elvégzett ellenőrzések alkalmával több jogsértést is feltártak. 
Vágólapra másolva!

Egy fémmegmunkálással foglalkozó üzem helyszíni ellenőrzéskor kiderült, hogy

a cégnek több mint 1 millió forint meg nem fizetett adótartozása van,

amelyet többszöri felszólítás ellenére sem rendeztek, ezért lefoglalták az üzemben található több millió forint értékű munkagépeket (esztergagát, kompresszort, marógépet, egyebeket). Ezen kívül

a pénzügyőrök ekáer jogsértést is megállapítottak, illetve a további vizsgálat kiderítette, hogy négy alkalmazott bejelentés nélkül dolgozott.

Az ügyben hatósági eljárás indult, a jogsértések ügyében több mint fél millió forint bírság várható.

Egy másik, az ekáer kontrolladatai alapján végzett ellenőrzés alkalmával egy olyan szójadarát, és pelletet forgalmazó gazdálkodót vizsgáltak, melynek

forgalma több mint 100 millió forint eltérést mutatott ki EU-n belül történt beszerzések kapcsán.

Az ekáer bejelentések alapján a cég rendszeresen végzett beszerzéseket vásárolt más tagállamokból, majd ezeket a termékeket Magyarországon továbbszámlázta, így igyekezve kibújni az adófizetés alól. Ezzel egyrészt tisztességtelen piaci előnyre tett szert a jogszabályokat betartó vállalkozókkal szemben, másrészt a központi költségvetést is megkárosította.

A NAV munkatársai vagyonfeltárás után az adózó bankszámláját zárolták, a raktárkészletét pedig lefoglalták. A gyors és teljes körű intézkedések eredményeképpen az adózó a teljes összeget megfizette.