Magyarország 1166 milliárd forintnyi új hitelt vesz fel 2017-ben

Varga Mihály SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus miniszter SZELLEMI TEVÉKENYSÉG nyilatkozik MOZOG gesztikulál SZIMBÓLUM zászló
Budapest, 2016. november 2. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart a gazdasági kabinet döntéseiről és a tárca által az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatokról a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A jövő évi bruttó finanszírozási igény 7844 milliárd forint lesz, amiből 1166 milliárd friss hitelfelvételt jelent, a maradék 6678 milliárd forint a lejáró tartozások megújítását szolgálja, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A devizában lejáró adósságból 1,7 milliárd euró értékű nemzetközi kibocsátású devizakötvény visszafizetése válik jövőre esedékessé, amihez még mintegy 600 millió euró hitelt is törleszteni kell, és a belföldi devizakötvényekből is mintegy 100 millió eurónyi kifut. A lakossági forintkötvényekből 3695 milliárd forint jár le.

A mostani elképzelések szerint a jövő évben 1,2 milliárd euró devizaforrás bevonására készül a kormány, de a piaci lehetőségektől függően ennél több vagy kevesebb is lehet. Barcza György hozzátette: ebből egymilliárd eurós piaci devizakötvény kibocsátásával számol 2017-re az Államadósság Kezelő Központ.

Az ÁKK munkatársai által a tájékoztatón kiadott prezentáció szerint

2017-ben 835 milliárd forint kötvény-lejárat jelentkezik és 100 milliárd forintos tervezett kötvény-visszavásárlás lesz.

A tervezett csereaukció 429 milliárd forintnyi. A 3695 milliárd forintnyi lakossági kötvénylejárat mellett 883 milliárd diszkont kincstárjegy-lejárattal is számolnak.

Csökkenő pályán az államadósság

Magyarország hetedik éve tartósan csökkenteni tudja az államadósságát, az idei finanszírozás rendívül sikeres volt, az év végére az államadósság GDP-hez mért aránya várhatóan 74 százalék alá esik, emelte ki Varga Mihály.

Jövőre a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol,

így az áfabevételek miatt sem kell aggódni- mondta. Hozzátette, hogy együttesen 80 milliárdot vihet el a költségvetéstől az áfacsökkentés, a tej, tojás és baromfitermékek, valamint az éttermi szolgáltatások és az internet áfájának mérséklése.

Paksi hitel, letelepedési kötvények

A miniszter kiemelte: a kedvező hozamkörnyezet lehetőséget ad arra, hogy a paksi orosz hitelt is piaci feltételek mellett tudja majd az ország finanszírozni, élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy Magyarország, ha akar, bármikor előtörleszthet. Ezzel kapcsolatban döntés egyelőre nincs, de 2017-ben már lehet, hiszen eddig jelentős összeget sem vettünk igénybe a hitelkeretből, mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály közölte, hogy jövő márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből, a felülvizsgálata most van napirenden.

Csökken a sérülékenység

A tervek szerint

az adósságráta további mérséklődésével az ország sérülékenysége is csökken,

mert egyre inkább a hazai megtakarítások lesznek a finanszírozás forrásai, közölte a tárcavezető. A deviza részarány további csökkentését kell elérni úgy, hogy 2020-ra 20 százalék alatt legyen a mostani 25 százalékkal szemben, mondta a miniszter.