2017-ben már felkeverhetik az állóvizet a világgazdaságban

ENSZ fejlettségi toplista, világgazdaság, gazdasági fejlődés, india, mumbai, építkezés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ahogy lassan elhalványulnak a válság kezelésére bevetett nem hagyományos monetáris politika eszközök előnyei, és nő a feszültség a politikai elit és a választói akarat között, úgy alakul ki egy új gazdasági és politikai keretrendszer 2017-ben – vélik a Pioneer Investments elemzői. Egy többsebességes növekedési pálya alakul ki, egyre növekvő gazdasági különbségekkel, és lassan visszatérő inflációval, különösen a fejlett országokban.
Vágólapra másolva!

Az eddigi alacsony növekedési és alacsony inflációs időszak után markánsan új, és sokkal összetettebb gazdasági és pénzügyi folyamatok elébe nézünk 2017-ban – derül ki a Pioneer Investments 2017-ről szóló elemzéséből.

Az újév kulcsszava az élénkítő fiskális politika lehet, amelynek középpontjában az adócsökkentés állhat,

hiszen ez egyaránt alkalmas a növekedés és az infláció felszítására, a szociális elégedetlenség mérséklésére, valamint az adósságteher csökkentésére.

Adócsökkentés jót tenne világgazdaságnak Forrás: AFP/Punit Paranjpe

Az alacsony növekedés és infláció, valamint a politikai feszültségek mérséklése Európában is lényegesen megengedőbb fiskális politikára és növekedés ösztönző intézkedésekre kényszerítheti a kormányokat. Németországban, ahol van mozgástere a költségvetési élénkítésnek eddig csak jelképes adócsökkentések kerültek szóba, de a választások közeledtével újabb élénkítő lépésekre lehet számítani. Ugyancsak a

fiskális ösztönzés eszközéhez nyúl Japán, hogy gazdasága végre kitörjön a tetszhalott állapotából.

Mindezek a stratégiák rövid távon beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, de középtávon aligha járulnak hozzá a termelékenység javulásához, és a „minőségi" növeléséhez.

A várható változások másik kulcsa a nemzetközi kereskedelem lesz, különös tekintettel Donald Trump megválasztására. A protekcionista trumpi ígéretek extrém megvalósítása esetén az általa belengetett

adócsökkentések és infrastrukturális beruházások egyszeri pozitív hatást gyakorolhatnak az Egyesült Államok növekedésére és inflációjára.

Egy legyengített tumpista forgatókönyv megvalósulása, és a nyersanyagok szabad áramlása esetén azonban a feltörekvő piacokra akár pozitívan is hathat, hogy gazdasági növekedésüket sokkal inkább a belső keresletre támaszkodva kell elképzelniük.

Akárhogy is, a feltörekvő piacok életében a következő években a dollárkamatok és a dollár árfolyam meghatározó jelentőségű lesz. A Pioneer elemzői kiemelik, hogy

a feltörekvő országok ma sokkal kevésbé sérülékenyek, mint pár évvel ezelőtt.

Tartalékaik és gazdasági fundamentumaik révén képesek lehetnek megbirkózni a gazdasági kihívásokkal, különösen azok, amelyek rendelkeznek fiskális és monetáris mozgástérrel, és elkötelezettek a strukturális reformok végrehajtása mellett. Ebből a szempontból Ázsia mindenképpen előnyben van a többi feltörekvő régióval szemben.