Nyakig eladósodott gazdaságot vesz át Donald Trump

Trump slams 'inflammatory' Obama on Twitter Horizontal POLITICS PRESIDENT TRANSFER OF POWER SEATED PRESS CONFERENCE PRESIDENTIAL ELECTION ELECTION
(FILES) This file photo taken on November 10, 2016 shows US President Barack Obama meeting with President-elect Donald Trump in the Oval Office at the White House in Washington, DC. US President-elect Donald Trump on December 28, 2016 accused Barack Obama of making "inflammatory" statements and complicating the impending transfer of power -- the latest salvo in an escalating war of words with the current commander-in-chief. The unorthodox personal and public criticism of a sitting president comes less than a month before the 70-year-old Trump -- who defeated Obama's preferred successor Hillary Clinton in November's presidential election -- takes office. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Csak látszólag egészséges gazdaságot örököl Donald Trump megválasztott elnök Barack Obama után. A gazdaság növekedést mutat, az infláció és a munkanélküliség szintje alacsony, a tőzsdei mutatók rendben vannak, ám az államadósság 2008-hoz képest megduplázódott és rekordszinten áll. A vállalatok és a lakosság is eladósodás révén tudott kikeveredni a válságból.
Vágólapra másolva!

A legtöbb liberális lap szerint Donald Trump megválasztott elnök egy erős, egészséges gazdaságot örököl Barack Obama leköszönő elnöktől, a helyzet azonban távolról sem ennyire rózsás.

Bár a választási kampányában Trump a munkahelyteremtésre helyezte a hangsúlyt, valójában ez az egyik olyan terület, ahol egyértelműen jól áll az amerikai gazdaság, a munkanélküliségi arány ugyanis mindössze 4,6 százalék. (Ezt az adatot Trump vitatja, szerinte a ráta a hivatalosnál jóval magasabb.)

A gazdasági fejlődés is viszonylag pozitívnak mondható: idén 1,7 jövőre pedig 2,2 százalékos előrelépés várható.

Ennél Trump sokkal gyorsabb, négy százalékos bővülést ígért, ám a világgazdasági növekedés lassulása, és az euróövezet nehézkes fejlődése mellett ez egyelőre nehezen megvalósítható.

Sok adósságot örököl Donald Trump Barack Obamától. Forrás: AFP/Jim Watson


A liberális gazdasági lapok nem győzik hangsúlyozni, mennyire erős, „kirobbanó formában lévő" gazdaságot örököl az új elnök, és rendre

a 2008 év végi adatokkal vetik össze a jelenlegi makrogazdasági mutatókat, ám ez több szempontból is torz képet ad.

Barack Obama kétségtelenül rossz állapotban, a gazdasági válság mélypontján vette át a kormányzást George W. Bush-tól, ennek ellenére a 2008-2009-es recesszió legrosszabb adatait megtévesztő a jelenlegi helyzettel egybevetni.

A GDP-növekedés, az infláció, a munkanélküliség és az építőipar területén egyértelműen pozitív az Obama-örökség,

a legnagyobb kihívásnak most egyértelműen az eladósodottság megállítása számít,

ezt az adatot azonban nem emelik ki a legnagyobb lapok.

A demokrata Barack Obama nyolc éves elnöklése alatt rekordszintre nőtt az államadósság, amely ma már eléri a GDP 105 százalékát. 2008 végén az amerikai államadósság 10.600 milliárd dollár volt, ma pedig 19.840 milliárd,

ilyen magas eladósodottsági szintre még soha nem volt példa az amerikai történelemben.

Trumpnak ugyan komoly segítséget jelent, hogy az amerikai állampapírok után fizetendő kamat kifejezetten alacsony és a dollár is erős, ám az eladósodás megállítása, illetve az adósságszint leszorítása még így is óriási feladat lesz. Emellett a másik alapvető gazdasági probléma, hogy az állam mellett

a vállalatok és a háztartások eladósodottsága is ijesztően megugrott az előző két ciklus alatt.

A válságkezelés gyakorlatilag hitelből történt, amelynek törlesztését csak elodázta az Obama-adminisztráció, kérdés, Trump fellép-e a növekvő eladósodás ellen, ami szigorúbb pénzügypolitikával jár.
Az ingatlanpiac helyzete is sokat javult, az új lakások száma viszonylag kedvező képet mutat, ám ez megtévesztő lehet annak a fényében, hogy a lakosság adóssága mára elérte a 12.300 milliárd dollárt, és a 90 napnál több törlesztési késéssel rendelkezők száma folyamatosan emelkedik.

A tőzsdei mutatók is kedvezőek, Trump megválasztására kifejezetten jól reagáltak a pénzpiacok, ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a vállalatok adóssága 2007 vége óta majdnem megduplázódott, és az ipari termelés jelenleg enyhe visszaesést mutat. Ezt a folyamatot kell majd megfordítania az új elnöknek.

Az Obama-örökség nehéz része továbbá

a rekordszintre emelkedett jövedelmi egyenlőtlenség,

a jövedelmi olló nyílását a bérek két százalék körüli növekedése nem képes ellensúlyozni.

Nem véletlen, hogy a leköszönő elnök búcsúinterjújában azt hangsúlyozta, hogy a demokraták gazdasági programja kedvezőbb a dolgozó emberek számára, és

a fehér munkásosztály cserbenhagyásával kapcsolatos elmélet „nonszensz".

Obama szerint a gazdasági jellegű üzenetekre Hillary Clintonnak jobban kellett volna koncentrálnia, és részletesebben elmagyaráznia a párt programját a kampány során.