Egyre több forrás jut innovációra

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy fizetési eszköz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY húszezer forintos bankjegy papírpénz pénz TÁRGY tárgyfotó
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
Vágólapra másolva!
2016-ban a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, összesen 83 milliárd forint összegű támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaphoz pályázó kutatóhelyek és vállalkozások. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító pénzalapból történő kifizetések dinamikus növekedése elsősorban a 2015-16. évi versenypályázati portfólió felhívásaihoz kapcsolódik. 2017-ben a vállalatok innovációs tevékenységét és a felfedező kutatásokat ösztönző, folyamatosan megnyíló felhívások keretösszegének további növekedése várható.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) kezelésében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) 2016-ban történt 83 milliárd forintos kifizetés több mint kétszerese a 2014. évi kifizetésnek (35 milliárd forint), amely 2015-től dinamikusan nő, és kétszeresen meghaladja az ezt megelőző öt év mindegyikének kifizetési számait.

Forrás innovációra

KFI célú támogatások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és jogelődei kifizetéseiből
az idei kifizetési adatok az NKFI által kiadott közlemény szerint azt mutatják, hogy a támogatások jelentős része innovatív vállalkozásokhoz jutott. Ezek mellett felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek részesültek kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásban. A 2016 végéig az NKFI Alapból történt kifizetések többsége a 2015-16-ban megújított pályázati portfólió felhívásai alapján teljesült. A vállalkozások és kutatóhelyek részéről innovációra és kutatásfejlesztésre fordítható hazai források dinamikus bővüléséhez az is hozzájárult, hogy felgyorsultak az NKFI Alap korábbi felhívásainak kifizetései is.

2015-től dinamikusan nőnek az NKFI alapból történő kifizetések Forrás: MTI/Oláh Tibor

A kifizetések és a felhívási keretösszegek adatainak összevetésekor figyelembe kell venni, hogy az adott évben meghirdetett programok keretösszegéből a kifizetések több év alatt is teljesülhetnek, ezért a 2016-ban teljesült kifizetések összege és a 2016-ban meghirdetett felhívások keretösszegei nem azonosak.

Átfogó portfólió

Az NKFI Alapot kezelő Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az átfogó versenypályázati portfólióját úgy alakította ki, hogy az NKFI Alapból meghirdetett felhívások a felfedező kutatások mellett, a Közép-Magyarország régióban járuljanak hozzá az egyetemek és kutatóhelyek kutatási infrastruktúra fejlesztéseihez és a vállalkozások innovációs programjaihoz. Ennek érdekében a felfedező kutatásokat ösztönző kutatási témapályázatok és posztdoktori programok mellett, 2016-ban a kevésbé fejlett régió számára uniós forrásból meghirdetett Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásainak célrendszerével összhangban, az NKFI Hivatal azok tükörpályázataként hirdette meg az NKFI Alap felhívásainak többségét a Közép-Magyarország régió pályázóinak támogatását célozva.

A 2016-ban meghirdetett felhívások legnagyobb keretösszeggel, két konstrukció keretében mintegy 36 milliárd forinttal a vállalatok és a kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló programokat, valamint mintegy 21 milliárd forinttal a vállalatok önálló kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogatják.

2016-ban is folytatódott az NKFI Alapból felfedező kutatásra fordítható keretösszeg növekedése, mivel 2015-ös évhez képest 15 százalékkal megnövelt keretösszeg, 7 milliárd forint volt pályázható a kutatói kezdeményezésű témapályázatra és 1,8 milliárd forint a posztdoktori ösztöndíjakra.

Több forrás a jövő évben

A 2017-re a Kormány által már elfogadott programstratégia szerint az alapkutatási célú kutatási témapályázatok keretösszege 14 százalékkal, 8 milliárd forintra nő. Az önálló vállalati innovációs programok megvalósítását célzó vissza nem térítendő forrás pedig 30 milliárd forint keretösszeggel lesz elérhető 2017-ben úgy, hogy emellett külön pályázat nyílik meg a hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatására, 10 milliárd forint keretösszeggel.

További 10 milliárd forint a Nemzeti Kiválósági Programok támogatására, és 17 milliárd forint a Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések támogatására szolgál majd, amely elsősorban a vállalati és az egyetemi-akadémiai együttműködésben végzett alkalmazott kutatásokat támogatja.