Továbbra is nagy a káosz Indiában

Narendra Modi, India, tüntetés, bankjegyek bevonása
Bangalor, 2016. november 28. Tüntetők egy Narendra Modi indiai miniszterelnököt ábrázoló képet égetnek az ellene és a két legnagyobb címletű bankjegy kivonása ellen szervezett tüntetésen Bangalorban 2016. november 28-án. Modi november 8-án jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a két legnagyobb címletet, az 500 és az 1000 rúpiás bankjegyet. A lakosok december 30-ig válthatják be régi bankjegyeiket az újakra. Az intézkedés célja az Indiában elburjánzó korrupció és a pénzhamisítás visszaszorítása. (MTI/EPA/Dzsagadis NV)
Vágólapra másolva!
Továbbra is hosszú sorok kígyóznak az indai bankok előtt, mert az emberek próbálják beváltani a forgalomból kivont címletű bankjegyeiket, immár határidőn túl.
Vágólapra másolva!

A bankautomaták 40 százaléka kiürült Indiában, az embereknek tehát nehézséget okoz, hogy ezekkel a gépekkel cseréljék le lejárt bankjegyeiket az újakra – írta a BBC. Narendrea Modi miniszterelnök novemberben jelentette be, hogy a két legnagyobb címletű rúpiát, az 500-ast és az 1000-rest kivonják a forgalomból. Azóta áll a bál.

A döntéssel a miniszterelnök a korrupcióra akart lesújtani, valamint az adófizetési morált szerette volna javítani. Indiában ugyanis - egyes becslések szerint - az emberek mindössze 1 százaléka adózik rendesen, és mivel a túlnyomó többségnek nincs bankszámlája, nehéz ellenőrizni, hogy mennyi pénzük is van.

A lépésről, és annak ütemezéséről megoszlanak a vélemények országszerte.

Az év végéig volt lehetősége arra az indiaiaknak, hogy a bankoknál, vagy az ATM-eknél beváltsák a lejárt bankókat. Egyes kivételezett csoportoknak (például a külföldön élő indiai állampolgároknak) van még haladékuk, egészen március végéig.

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Indiában Forrás: MTI/EPA/Dzsagadis Nv

Az indiai parlamentben jelenleg egy olyan törvényt készítenek elő, amely szerint április elsejétől

szabálysértésnek minősül a régi pénzek birtoklása.

A kérdéses címletek alkották az ország készpénzforgalmátnak 86 százalékát. Az elmúlt hónapokat kaotikus jelenetek, bankok és automaták előtt kígyózó sorok, és rendbontások tarkították az országban.

A kormány célja, hogy több embernek legyen bankszámlája, és hogy a gazdaság egésze ne legyen annyira készpénzalapú. Sokan vitatják, hogy az ország társadalma készen áll erre, különösen ami a vidéki területeket illeti.

A digitális fizetési lehetőséget szolgáltató vállalatok máris arról számolnak be, hogy ugrásszerűen megnőtt a kártyás tranzakciók száma, és az adóbevételek is jelentősen megugrottak. A döntés kritikusai ugyanakkor felhívják a figyelmet az indiai gazdaság lassulására.