Élre törnek a tavalyi vesztes papírok

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyre szebb értékek mellett válhatnak vonzókká a befektetők számára idén a 2016-ban igen gyengén teljesítő amerikai nagyvállalatok részvényei. Az „utolsókból lesznek az elsők" bölcsesség ebben az évben akár befektetési tanácsként is működhet.
Vágólapra másolva!

A nagy helycserék már korábban is megfigyelhetők voltak az amerikai részvénypiacon – derül ki a MarketWatch elemzéséből. A Dow Jones Industrial Average 30 tagjából a Wal-Mart teljesített a legrosszabbul még 2015-ben – a papír osztalékkal korrigált vesztesége 26,6 százalékos volt. Ezt követően a kiskereskedelmi óriás 2016-ban több mint 16 százalékot erősödött, amivel kiemelkedő emelkedést produkált. Ezzel ellentététesen mozgott a Nike, amely azt követően, hogy 2015-ben jelentős, 31,4 izmosodást hozott össze, tavaly több mint 17 százalékot gyengült.

Jóllehet az árral szembemenő befektetési stratégia nem mindig kifizetődő,

az elmúlt hat évben 19,7 százalékos éves hozamot lehetett elérni

azzal, ha valaki a Dow Jones előző évi legrosszabb teljesítőjére fogad. Ez pedig sokkal szebb szám, mint a szélesebb piac 12,4 százalékos hozama.

A fenti eredmény még látványosabb, ha azt nézzük, hogy az a portfólió, amely minden évben a Dow Jones megelőző évi legjobbjára fogadott, csupán 9,4 százalékos éves hozamot produkált.

A Nike árfolyamának tavalyi teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindez azonban ellentétes az általános befektetői ösztönökkel, mivel a többség hajlamos a listák éléről választani részvényt. Miközben az elemzés hangsúlyozza, hogy természetesen nem a legbölcsebb csupán egy részvényre felépíteni egy portfóliót, arra is felhívja a figyelmet, hogy

gyakran lehet találni izgalmas és alulértékelt papírokat a listák alján is.

A 2017-es év kezdetével ez azt jelenti, hogy a Nike izgalmas év előtt állhat, mivel tavaly az övé volt a Dow Jones legrosszabbul teljesítő részvénye. Az árral szemben úszó befektetőknek érdemes lehet emellett odafigyelniük két, szintén gyengén muzsikáló vállalatra, a Coca-Colára és a Disneyre.

Ezzel szemben a fentiek alapján baljós év várhat a Dow Jones index tavalyi legjobbjaira. Ezek közül az első három a Caterpillar, a UnitedHealth, valamint a Chevron volt.