Akár 20 ezer szakembert is elszívhat Párizs a brit pénzügyi szektorból, ha ténylegesen megindul azok brexit miatti kirajzása – véli a francia tőke lobbicsoportja, az Europlace.

 Az Europlace februártól rendszeresen ülésezik majd, hogy olyan stratégiát dolgozhassanak ki, amellyel versenyre kelhetnek a brit pénzügyi szakemberekért Frankfurttal és a többi pénzügyi központtal – közölte a Bloomberg. A francia fővárosnak van mivel reklámoznia magát.

Már jelenleg is több, mint 180 ezren dolgoznak ott a szektorból és ott van a régió legnagyobb kötvénypiaca.

A kontinentális városok közötti verseny egyre élesebb lesz, Theresa May brit miniszterelnök március végén kezdi meg a tárgyalásokat az Európai Unióval a brit kilépésről. A nagy nemzetközi bankhálózatok vezetői már figyelmeztették Mayt: ha nem tudják nekik továbbra is biztosítani a kontinentális piachoz való hozzáférést, szedik a sátorfájukat. A miniszterelnök-asszony ígéretet tett, hogy igyekszik olyan megállapodást tető alá hozni, ami jó a pénzintézeteknek, de részletekbe nem bocsátkozott.

Vajon átveszi London helyét?Forrás: Thinkstock

A HSBC még a brit népszavazás előtt bejelentette, hogy 1000 munkahelyet fog Párizsba költöztetni Londonból, amennyiben a kilépés pártiak nyernek.