Korlátok közé szorították az olajat

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Bár az olajkitermelő országok megállapodásának életbe lépésével az olaj jelentős emelkedést produkált kedden, egy olajpiaci elemző szerint az idei év nem lesz annyira fényes a fekete arany számára, mint a 2016-os.
Vágólapra másolva!

Másfél éve nem látott magasságot ütött meg közép-európai idő szerint kedd délelőtt az olaj hordónkénti árfolyama, ahogy a befektetők optimista hangulatban kezdtek kereskedni, miután vasárnap életbe lépett az OPEC és az OPEC-en kívüli országok egyezménye a kitermelés csökkentéséről. Ezzel a februári szállítású amerikai nyersolaj hordónkénti ára elérte az 55,24 dolláros szintet, de a Brent is 2015 júliusa óta nem látott magasságba emelkedett – írja a Reuters.

Indokolt rali

Mindazonáltal van olyan elemző, aki még a keddi felívelés előtt úgy látta,

az idei év nehézkes lehet a fekete arany számára,

ahogy a kínálati problémák továbbra is kitartanak. Nem meglepő, hogy a befektetők általában ralira készülnek 2017-ben, miután az olaj tavaly 45 százalékot erősödött, amivel 2009 óta nem látott jó évet produkált. Ezzel pedig az energia lett 2016 legjobban teljesítő szektora is.

Az olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A háttérben természetesen az OPEC megállapodása áll a kitermelés csökkentéséről. A szervezet november végi találkozója ugyanis már önmagában több mint 12 százalékos emelkedést eredményezett az olaj árában csupán egy hét alatt, majd decemberben tovább menetelt a nyersanyag.

Pesszimista ellenvélemény

Ezzel szemben viszont Tom Kloza, az Oil Price Information Service elemzője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár a kereslet felülmúlhatja a kínálatot az év elején, de ennek hatása gyorsan elmúlhat. Ennek eredményeként

az olaj akár a 62,83 dollárt is elérheti, amelyre 2015 májusa óta nem volt példa, a további izmosodás azonban már kétséges.

Noha ez még így is igen szép emelkedés lenne, az idei erősödésnek megvannak a korlátai – tette hozzá.

Kloza úgy látja, hogy bár jelenleg van összefonódás az OPEC-kvóták és a szervezeten kívüli országok kitermelésében, ez a második negyedévre elhalványulhat, 2017 második felére pedig akár teljesen el is tűnhet.

Emellett az Egyesült Államokból is veszély fenyegetheti az olajár további erősödését – mondja a szakértő. Amennyiben ugyanis az olaj 55 dollár fölé megy, úgy jelentős palaolaj-kitermelési robbanás indulhat be az USA-ban. Ez pedig olyan döntő tényező lehet, amely felnyomva az energiakínálatot, határok közé szoríthatja az olajár erősödését.