Bár az olajkitermelő országok megállapodásának életbe lépésével az olaj jelentős emelkedést produkált kedden, egy olajpiaci elemző szerint az idei év nem lesz annyira fényes a fekete arany számára, mint a 2016-os.

Másfél éve nem látott magasságot ütött meg közép-európai idő szerint kedd délelőtt az olaj hordónkénti árfolyama, ahogy a befektetők optimista hangulatban kezdtek kereskedni, miután vasárnap életbe lépett az OPEC és az OPEC-en kívüli országok egyezménye a kitermelés csökkentéséről. Ezzel a februári szállítású amerikai nyersolaj hordónkénti ára elérte az 55,24 dolláros szintet, de a Brent is 2015 júliusa óta nem látott magasságba emelkedett – írja a Reuters.

Indokolt rali

Mindazonáltal van olyan elemző, aki még a keddi felívelés előtt úgy látta,

az idei év nehézkes lehet a fekete arany számára, ahogy a kínálati problémák továbbra is kitartanak. Nem meglepő, hogy a befektetők általában ralira készülnek 2017-ben, miután az olaj tavaly 45 százalékot erősödött, amivel 2009 óta nem látott jó évet produkált. Ezzel pedig az energia lett 2016 legjobban teljesítő szektora is.

Az olaj hordónkénti árfolyamának alakulásaForrás: Investing.com

A háttérben természetesen az OPEC megállapodása áll a kitermelés csökkentéséről. A szervezet november végi találkozója ugyanis már önmagában több mint 12 százalékos emelkedést eredményezett az olaj árában csupán egy hét alatt, majd decemberben tovább menetelt a nyersanyag.

Pesszimista ellenvélemény

Ezzel szemben viszont Tom Kloza, az Oil Price Information Service elemzője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár a kereslet felülmúlhatja a kínálatot az év elején, de ennek hatása gyorsan elmúlhat. Ennek eredményeként az olaj akár a 62,83 dollárt is elérheti, amelyre 2015 májusa óta nem volt példa, a további izmosodás azonban már kétséges. Noha ez még így is igen szép emelkedés lenne, az idei erősödésnek megvannak a korlátai – tette hozzá.

Kloza úgy látja, hogy bár jelenleg van összefonódás az OPEC-kvóták és a szervezeten kívüli országok kitermelésében, ez a második negyedévre elhalványulhat, 2017 második felére pedig akár teljesen el is tűnhet.

Emellett az Egyesült Államokból is veszély fenyegetheti az olajár további erősödését – mondja a szakértő. Amennyiben ugyanis az olaj 55 dollár fölé megy, úgy jelentős palaolaj-kitermelési robbanás indulhat be az USA-ban. Ez pedig olyan döntő tényező lehet, amely felnyomva az energiakínálatot, határok közé szoríthatja az olajár erősödését.