Oroszország kijön a karanténból

Putyin Rex Tillerson
Vlagyimir Putyin és Rex Tillerson
Vágólapra másolva!
Az emelkedő olajár és Donald Trump megválasztása bonthatja le az Oroszország köré épített karantént a kereskedelmi szankciók ellenére is. A Putyin-közelinek tartott Rex Tillerson külügyminiszteri jelölése óta óriási népszerűségnek örvendenek az orosz részvények, a bejelentést követő héten 450 millió dollárt fektettek orosz alapokba. Az olajárak emelkedése és Donald Trump győzelme miatt erőre kapott a rubel és a moszkvai tőzsde is.
Vágólapra másolva!

Egy évvel ezelőtt még kevesen gondolták volna, hogy a kereskedelmi szankciók meghosszabbítása ellenére decemberre összeszedi magát az orosz gazdaság. Az év végi makrogazdasági mérleg azonban még az optimista várakozásokat is felülmúlja.

Donald Trump választási győzelme, később pedig az orosz elnökkel jó kapcsolatokat ápoló Rex Tillerson Exxon Mobil elnök-vezérigazgató külügyminiszteri jelölése óta valósággal

virágzanak az orosz befektetési alapok.

Rex Tillerson, az Exxon Mobil elnök-vezérigazgatója, Donald Trump külügyminiszter-jelöltje Forrás: AFP/Eric Piermont

A Financial Times összeállítása szerint

az új külügyminiszter személyének megnevezése utáni héten 451 millió dollár ömlött orosz részvényekbe és kötvényekbe, amire 2011 óta nem volt példa.

Az orosz gazdaság látványos erősödése azon is lemérhető, hogy

az infláció hat százalékra csökkent, a rubel egy év alatt 27 százalékot nyert vissza a korábbi veszteségéből, és az orosz tőzsdei mutató 21 százalékot emelkedett.

A javulás főleg az olajár növekedésének köszönhető, a Brent nyersolaj hordónkénti ára ma már átlépte az 58 dollárt.

Minden jel arra mutat, hogy a szankciók ellenére is sikerült stabilizálni az orosz költségvetést, ami fontos szempont a befektetők bizalmának visszaszerzésében.