Iszapkatasztrófa: A Mal Zrt. kártérítést fizet a Mol-nak

vörösiszap
Kolontár, 2011. április 1. A kombóképen családi házak láthatók a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron, 2010. október 6-án, valamint az épületek bontása után maradt terület, 2011. március 28-án. Április 4-én lesz fél éve, hogy az ipari katasztrófa történt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
54 milliójába kerül a cégnek, hogy az iszapár tönkretette az olajvállalat egy benzinkútját.
Vágólapra másolva!

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék korábbi határozatát, amely szerint a Mal Zrt.-nek az iszapömlés miatt 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap tönkretett Devecseren egy benzinkutat.

Emlékezetes,

a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A kombóképen családi házak láthatók a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron, 2010. október 6-án, valamint az épületek bontása után maradt terület, 2011. március 28-án. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A lúgos kémhatású vörösiszap mintegy másfél méter magasan elöntötte a Mol Nyrt. tulajdonában lévő devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget. A töltőállomás október 24-ig zárva volt, azt követően 2011. október 27-ig konténerekből árulták az üzemanyagot.

Az iszapömlés okán halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, de bűncselekmény hiányában első fokon tavaly január 28-i határozatában felmentették az összes vádlottat.

Másodfokon idén január 23-án kezdődik a tárgyalás a Győri Ítélőtáblán.