Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék korábbi határozatát, amely szerint a Mal Zrt.-nek az iszapömlés miatt 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap tönkretett Devecseren egy benzinkutat.

Emlékezetes, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

A kombóképen családi házak láthatók a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron, 2010. október 6-án, valamint az épületek bontása után maradt terület, 2011. március 28-án.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A lúgos kémhatású vörösiszap mintegy másfél méter magasan elöntötte a Mol Nyrt. tulajdonában lévő devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget. A töltőállomás október 24-ig zárva volt, azt követően 2011. október 27-ig konténerekből árulták az üzemanyagot.

Az iszapömlés okán halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, de bűncselekmény hiányában első fokon tavaly január 28-i határozatában felmentették az összes vádlottat. Másodfokon idén január 23-án kezdődik a tárgyalás a Győri Ítélőtáblán.