A nagyok uralják a feltörekvő devizapiacot

2017.01.06. 14:46

Miután a Goldman Sachs volt az első, ahol elkezdték használni egykor a BRIC rövidítést, a banknál most úgy látják a feltörekvő devizapiacokon a befektetőknek érdemes a legnagyobbaknál maradniuk. Némi módosítással azonban, ugyanis a „C" most kikerült a javaslatok közül.

A devizapiaci befektetők jól járhatnak, ha a BRICS országok klasszikus feltörekvő piacaira, nevezetesen Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Dél-Afrikára fogadnak ebben az évben. A Kínát jelző „C" azonban kiesett, mivel a Goldman szerint a tavalyi év folytatásaként a jüan 2017-ben is gyengülhet – írja a Bloomberg.

A bank csapata úgy számol, hogy a kínai fizetőeszköz az év végére 7,3 százalékot gyengül majd a dollár ellenében, ami pesszimistább jóslat a Bloomberg által mért várakozások 7,16 százalékos mediánjánál.

Amerikai veszélyek

Kína, Dél-Korea és más ázsiai gazdaságok ugyanis sokkal jobban ki vannak szolgáltatva Donald Trump protekcionista politikájának és az átalakuló szabályozásoknak. Ezzel szemben Brazília, Oroszország, India és Dél-Afrika kevésbé van kitéve az ezekből fakadó kockázatoknak – mondják a bank elemzői.

Donald Trump komoly kockázati tényező lehet a devizapiacok számáraForrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Ennek hátterében az áll, hogy az egyes gazdaságokból az USA-ba érkező import sokkal kisebb közvetlen hatást gyakorol az amerikai munkaerőpiacra. Ezért ezeket

feltehetően kevésbé érintik majd a kereskedelmi korlátozások.

A nagyoknál az előny

Ezzel párhuzamosan a négy preferált gazdaság kapcsán az elemzők kiemelték a javuló fizetési mérlegeket, az infláció csökkenő pályáját, a vonzó reálhozamokat, valamit az idén erősödő növekedési kilátásokat is.

Hozzátették, a feltörekvő piaci long pozíciók olyan Japánon kívüli ázsiai eszközökkel támogathatók, mint a dél-koreai won, a szingapúri dollár vagy a maláj ringgit, de izgalmasak a dolláron kívüli fejlett devizák is, mint az euró, a jen vagy a font.

A jüan jövője

Mindazonáltal a Goldmannál azt is megjegyezték, hogy a jüan akár 7,3 százalékot meghaladó mértékben is gyengülhet ebben az évben az amerikai dollárral szemben. Kockázati tényezőként tekintenek ugyanis a fokozódó tőkekiáramlásra vagy a leértékelésre, melyek reakcióként szolgálhatnak a Trumptól várt protekcionista intézkedésekre.

A dollár/jüan árfolyam változásaForrás: Investing.com

A gyenge jüan akkor kínálhat kedvező beszállási lehetőségeket, amikor a Kínával kapcsolatos aggodalmak lekerülnek a radarról, vagy miután egyes időszakos intervenciók kitakarítják a gyengülésre felvett spekulatív pozíciókat – jelezték az elemzők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK