Kedvező lehet a Molnak, ha megegyezik az INA-részvényekről

mol benzinkút töltőállomás
Salgótarján, 2011. április 6. A MOL Nyrt. alkalmazottja cseréli az üzemanyag ártábláját egy salgótarjáni benzinkútnál. Történelmi csúcsra emelkedett a benzinár, bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Alapvetően kedvező lehet a Mol számára, ha sikerülne a horvát kormánnyal kedvező vételár mellett megegyezni az INA cégben lévő 49 százaléknyi tulajdonrész kivásárlásáról - mondta Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari szakértője.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: ez esetben

a Mol jobban tudna koncentrálni a meglévő üzleteire,

a befolyt vételárat pedig újabb profitábilis befektetésekbe forgathatná.

Pletser Tamás emlékeztetett: a nemzetközi döntőbíróság a Molnak adott igazat a horvát kormánnyal szemben, és kimondta, nem bizonyítható, hogy 2009-ben korrupció történt, amikor a Mol megvásárolta az INA-részvényeket, továbbá a horvát kormány megszegte a privatizációs szerződést; mindez komoly károkat okozott a Molnak.

Forrás: MTI/Komka Péter

Elmondta: a botrány korábban többször is megtépázta a Mol-részvények árfolyamát, az utóbbi hírek hatására élénkebb az érdeklődés a papírok iránt, a befektetők bíznak a megegyezésben, ami adott esetben kedvező forgatókönyvet, feltételrendszert jelenthet a Mol számára.