A McDonald's feladja Kínát

McDonald’s étterem
Budapest, 2013. szeptember 16. Magyar húsból készült szürkemarhaburger a McDonald's Nyugati téri éttermében 2013. szeptember 16-án. A Vidékfejlesztési Minisztérium kérte fel a McDonald's gyorsétteremláncot arra, hogy a magyar hetek keretében áruljon szürkemarhaburgert. A néhány hetes népszerűsítő kampányban a Hortobágyi Nemzeti Parkból érkezett marhákból készítenek húspogácsát. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Kínai éttermeinek kétharmadát egy csomagban eladja a McDonald's – jelentette be a gyorsétteremlánc.
Vágólapra másolva!

A lépés része az amerikai székhelyű McDonald's 2015 óta tartó átszervezésének, és célja a franchise jellegű éttermek számának növelése a saját tulajdonban lévő egységekkel szemben. A cég közleménye szerint a társaság nagyobb beleszólást kíván adni a helyi piacot jobban ismerő üzemeltetőknek azzal, hogy az éttermek tulajdonjogát átadja, és ezután csak a franchise-jogokból befolyó bevételhez jut.

McDonald's-étterem Forrás: MTI/Mohai Balázs

A 2,1 milliárd dollár értékű csomag többségét egy befektetőkből álló konzorcium veszi meg,

amelynek tagjai a kínai állami tulajdonú, hongkongi székhelyű CITIC konglomerátum, illetve az amerikai Carlyle Group befektetési ház. Az előbbi 52 százalékos részt vásárolt, az utóbbi 28 százalékot, a McDonald's az ingatlancsomag 20 százalékát megtartja.

A McDonald's 120 ezer alkalmazottal és 2640 üzlettel Kína második legnagyobb gyorséttermi hálózata, az első KFC-nek több mint ötezer vendéglátóhelye van. A meglévő egységeken túl a McDonald's 1500 új étterem megnyitását tervezi Kínában, ahol a növekvő középosztály nagy reményekkel kecsegtet a gyorséttermek piacán – közölte a vállalat.