Felrobbantotta az Iszlám Állam az INA szíriai lelőhelyét

INA, Horvátország
Az INA részvények relatív többsége, és az irányítási jogok vannak a Molnál
Vágólapra másolva!
Felrobbantotta az Iszlám Állam terrorszervezet az INA szíriai lelőhelyeit, ahol - állításuk szerint - naponta 3 millió köbméter gázt termeltek ki.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam terrorszervezet - videofelvétellel bizonyítva - közölte, hogy felrobbantotta az INA horvát olajipari vállalat Hajána nevű gáz- és olajlelőhelyét Homsz városa közelében.

A szíriai helyzet miatt a Mol irányítása alatt álló társaság 2012 óta feladta ottani mezőit, de a kitermelés azóta is folyt.

A terroristák azt állították: a lelőhelyek naponta 3 millió köbméter gázt termeltek, amelyek nagy részét katonai célokra használták fel. Tettükkel szerintük nagy kárt okoztak az Aszad-rezsimnek, amelynek most nem csak a gázellátással, hanem az áramellátással is problémái lesznek.

INA-benzinkút Forrás: AFP/Hrvoje Polan

Az INA 2007-re fejezte be a kutatásokat Hayana nevű lelőhelyén, ahol hat gáz- és olajmezőt tárt fel. A horvát olajvállalat ezt követően 2012-ig foglalkozott gáz- és olajkitermeléssel ezeken a területeken, miután a háború és a politikai helyzet miatt kivonult Szíriából.

Davor Stier horvát külügyminiszter később megerősítette, hogy az első információk szerint az Iszlám Állam valóban felrobbantotta az INA egyik szíriai lelőhelyét.

- mondta a tárcavezető újságíróknak hétfőn.

Visszavásárolják a céget

Mint arról az Origo is beszámolt, Andrej Plenkovic horvát kormányfő december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból, különböző találgatások láttak napvilágot, hogy ezt miből teszi meg.