Kellemes meglepetésekkel indult az év

befektetés hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Pozitív meglepetésként érte a befektetőket a gazdasági növekedés ereje, ahogy a világ maga mögött hagyta 2016-ot, és belépett az új évbe. Az első héten kiadott adatok ugyanis egy irányba mutattak, és azt jelezték, a növekedés kitart a jelenlegi szinteken, sőt tovább fokozódhat.
Vágólapra másolva!

Európában a decemberi kompozit beszerzési menedzser indexet (PMI) 54,4 pontra javították föl a korábbi, 53,9-es becslésről – a konszenzus egyébként az volt, hogy az adat nem fog változni. A módosítást az eredményezte, hogy az új megrendelések a vártnál erősebbek voltak, miközben a szolgáltatói szektor lett a legerősebb terület – derül ki a Pioneer Investments elemzéséből.

Ez utóbbi szektor javulása mögött nagyrészt a francia és a német szolgáltatói PMI javulása áll. Ráadásul a német IFO intézet már arra kérte az Európai Központi Bankot, fontolja meg a kamatemelést, tekintettel a német növekedésre és inflációra. Ezek a PMI adatok arra utalnak, hogy az euróövezet erős évkezdést tapasztalhat, 1,7-1,8 százalékos GDP-növekedéssel.

Hasonlóképpen az Egyesült Államok adatai is azt mutatják, hogy

az amerikai gazdaság szépen fejezte be az elmúlt évet.

A PMI szintén bővülést mutatott, az újautó eladások évtizedes csúcsot ütöttek meg 18,4 milliós évesített rátával, a fogyasztói bizalom pedig szintén igen magas. Nem mellékesen a múlt héten közölt mezőgazdaságon kívüli munkaerő-piaci adatok is arra utalnak, hogy a foglalkoztatás mellett az átlagos keresetek is tovább javulnak.

A legfontosabb feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek (PMI) alakulása január 9-ig. Forrás: Bloomberg, Pioneer Investments

Mindeközben Nagy-Britannia is rázza le magáról a brexit kellemetlen hatásait. A szigetország kompozit PMI mutatója 1,4 ponttal 56,7 pontra erősödött, miközben a konszenzus 55,0 pont volt. Ez normális esetben negyedéves alapon 0,5 százalékos gazdasági bővüléssel (vagy évesítve 2 százalék fölötti) korrelálna. A Bank of England vezető közgazdásza meg is jegyezte, hogy ez olyan, mintha a brexit meg sem történt volna. A fogyasztás emellett különösen erős Nagy-Britanniában, amint azt a fogyasztói hitelek (főleg a hitelkártyákon keresztül) igen erős bővülése is alátámasztja.

Potenciális veszélyforrást jelent azonban a szigetország számára az inflációs előrejelzés, mivel az árnyomás az év későbbi szakaszában

negatív hatást gyakorolhat a bérnövekedésre és a fogyasztásra.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy a globális gazdasági növekedés fokozódhat 2017-ben, különösen a továbbra is alkalmazkodó jegybanki politikák mellett. Az elemzés szerint pedig ebben a környezetben növekvő kötvényhozamokra lehet számítani.