A kkv-k felemás érzésekkel fogadták az adóváltozásokat

munkanélküli USA Amerika munkakereső ügynökség munkaközvetítő USA
(FILES) This file photo taken on September 6, 2016 shows a woman waiting for a job at the Command Center temporary employment agency in Williston, North Dakota. US claims for unemployment fell slightly in the third week of October, in keeping with a steady trend of low levels, according to Labor Department figures released October 27, 2016. Seasonally adjusted claims for jobless benefits stood at 258,000 for the week ending October 22, down 3,000 from the prior week and close to analyst expectations. / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
A munkanélküliek száma 2016-ban rohamosan csökkent, majdnem egészen 200 ezer főig, pedig 2010-ben ez még ennek majdnem duplája volt, mondta előadásában Kökényesiné Pintér Ilona, a Saldo Zrt. igazgatója a Piac és Profit Adóváltozások – 2017 című konferenciáján. Nő a betöltetlen álláshelyek száma is, azonban ezeket nem lehet képzetlen munkanélküliekkel feltölteni. A szakértő szerint az adóváltozások több ponton is segítik a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végére 5 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor jelentős különbségek vannak az országon belül: például

  • a Nyugat-Dunántúlon már 3 százalék alá csökkent a ráta,
  • de Észak-Magyarországon ez 8,7 százalék.

Viszont egyre több a betöltetlen állás is, ami 2010-től rohamosan növekedett, és a versenyszférában már meghaladja a 40 ezret. A szakértő szerint

a vállalkozások nem találnak megfelelő munkaerőt.

A munkanélküliek és a munkát kereső cégek igényei sokszor nem találkoznak egymással, ugyanis a képzetlen munkanélkülit nem tudják felvenni a képzettséget igénylő álláshelyekre. Szintén probléma, hogy akik részt vesznek a közmunkaprogramban, nekik nem feltétlenül érdekük a versenyszférában elhelyezkedni.

Egyre kevesebb a munkanélküli Forrás: AFP/Robyn Beck

Kökényesiné Pintér Ilona szerint

a pályakezdőknél még mindig magas a munkanélküliség,

az ő esetükben a munkanélküliségi ráta 10 százalék, igaz, az elmúlt években ez is szépen csökkent – 2010-ben még 30 százalék volt.

– hangsúlyozta a szakértő.

Csökkenteni kell a munkaerőhiányt és a munkanélküliséget

Mindenkinek az az érdeke, hogy csökkenjen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. A szakértő szerint a munkanélküliség megszüntetésének az alábbi eszközei vannak:

  • béremelés,
  • járulékcsökkentés,
  • a mobilitás elősegítése, és lakhatási támogatások.

Ha mindezek megvalósulnának, akkor Kökényesiné Pintér Ilona szerint talán mindkét probléma (a munkanélküliség és a munkaerőhiány) megoldható lenne.

Felemás érzések

A minimálbér és a garantált bérminimum emelését illetően „felemás érzéseink vannak”, mondta a szakértő, ugyanis ezeket a többletkiadásokat, ezeket a megemelt béreket a vállalkozásoknak ki kell termelniük.

Így változott a minimálbér 2017-től

A minimálbér 15 százalékkal, 127,5 ezer forintra, míg a garantált bérminimum (a szakképzett minimálbér) 25 százalékkal, 161 ezer forintra nőtt az idén. A minimálbér 2018-tól 138 ezer forint, míg a garantált bérminimum 180,5 ezer forint lesz.

Ez egy alku a kormány a munkáltatók között, hogy utóbbi ezt bevállalja, mondta Kökényesiné Pintér Ilona, aki szerint ez nem a nagy cégeket érinti, hanem sokkal inkább a mikro- és kisvállalkozásokat. Ugyanis ezek a cégek foglalkoztatják a minimálbéresek több mint az 50 százalékát. Szerinte

a munkáltatói terheket is csökkenteni kell.

A 2017-es adóváltoztatások között volt is erre példa: a szociális hozzájárulási adó 27-ről 22 százalékra csökken, ami még mindig nagyon magas az EU-ban (a 27 százalékkal Magyarország volt az első), de 2018-tól ez várhatóan tovább csökken, 20 százalékra. A szakképzési hozzájárulás mértéke nem változik (1,5 százalék), tehát idén 23,5 százalékkal kell számolnunk, mondta a szekértő.

Kökényesiné Pintér Ilona szerint

máshogy is ösztönözni kell a munkanélkülieket,

hogy elmenjenek dolgozni. Ilyen például

  • a munkába járás költségtérítése: a munkáltató adómentesen kilométerenként 15 forintot adhat a munkavállaló lakóhelye és a munkahely közötti távolságra (a munkavállalónak nem kell autóval rendelkeznie, akár kerékpárral is mehet munkába);
  • adómentes a munkásszállás is;
  • vagy ott a mobilitást célzó lakhatási támogatás (az első 5 évben a minimálbér 40-25-15 százalékáig jár a támogatás havonta – első két évben 40 százalék).