A gazdaságról semmitmondó Trump-beszéd hazavágta a dollárt

currency Horizontal
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Négy hetes mélypontjára zuhant a dollár Donald Trump megválasztott amerikai elnök tegnapi sajtótájékoztatója után, mivel – a várakozásokkal ellentétben – nem közölt részleteket a gazdaságélénkítő programjáról. Elemzők szerint véget érhet a választásokat követő amerikai tőzsdei felívelés és beköszönthet a medvepiac az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Nem szavaz bizalmat a dollárnak, és az amerikai tőzsdepiacok visszaesésével számol Peter Boockvar, a Lindsey Group és a Bookmark Advisors amerikai befektető- és tanácsadó cégek vezető elemzője, a CNBC szakértője, aki túlárazottnak tartja az amerikai részvényeket és a dollárt.

A jól eltalált elemzéseiről híres szakember az alapblogon ma megjelent interjújában kifejtette, hogy szerinte

hamarosan befellegzik a tőzsdetörténelem egyik leghosszabb bikapiacának az USA-ban.

Ennek oka, hogy az alapkamatot emelni fogja a központi bank szerepét ellátó Fed, amire Janet Yellen elnök-asszony már decemberben tett utalásokat. A magasabb kamatszint márpedig szükségszerűen a túlárazott részvénypiac gyengüléséhez vezet.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Peter Boockvar meglátása szerint dollár helyett

aranyat és ezüstöt érdemes vásárolni, mert ezzel lehet ellensúlyozni a kialakuló negatív reálkamat-környezetet.


Szerinte nem a dollár, sokkal inkább az euró erősödésére érdemes fogadni, még akkor is, ha az euróövezetet kockázatok veszélyeztetik. Ugyanakkor a vezető gazdaságnak számító Németország növekedése a legfrissebb adatok szerint 1,9 százalékos volt tavaly, ami ráadásul gyorsuló tendenciát mutat.

Óriási német nyomás nehezedik az Európai Központi Bankra (EKB) a kötvényvásárlási politikával való szakítás és a szigorítások, a kamatemelések beindítása érdekében. Ezzel párhuzamosan sokasodnak a konkrét, kézzelfogható bizonyítékai annak, hogy Németországban és egész Európában beindul az infláció, ami az EKB-t előbb-utóbb arra készteti, hogy kamatot emeljen.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Frederick Florin

Broockvar úgy látja, hogy az európai részvények minden értékelhető paraméter szerint olcsóbbak az amerikaiaknál.

Ha Franciaországban a konzervatív jobboldali François Fillon győz a májusi elnökválasztáson, az óriási mértékben fogja vonzani a tőkét a francia és általában a nyugat-európai tőzsdékre.


A tőzsdei szakember az ipari alapanyagokat, fémeket és az áremelkedésben abszolút lemaradt mezőgazdasági cikkeket, termőföldet, terményeket is vásárolna, emellett

kanadai, ausztrál dollárt, és brazil reált.

A vezető feltörekvő országok tőkepiacaiban látja a legtöbb fantáziát, de a koreai piacot is kedvezőnek értékeli, mivel onnan az eddigi államfő látványos lemondatása révén szimbolikusan és valóságosan is kiiktatták a korrupciós faktort.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Forrás: The Times of India/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2016. All rights reserved/Mohammed Asad

Véleménye szerint az indiai részvények nem olcsók ugyan, de még továbbra is okos dolog vásárolni belőlük, mert India első embere, Narendra Modi következetesen segíti a gazdasági élénkülést és megbízható piacbarát politikát folytat.