Ezt a kérdést is tisztázza, mielőtt fejlesztene

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Architects with cell phone drinking coffee in office.
Vágólapra másolva!
Hogyan gazdálkodjanak a tulajdonosok a cég számára elérhető tőkével? Mikor kell saját forráshoz nyúlni, milyen esetben érdemes például hitelt felvenni? Itt sem biztos, hogy a megszokott út a legjobb választás.
Vágólapra másolva!

„A külső források és a saját tőke arányának optimális szerkezete tudatos pénzügyi tervezést igényel, a hazai családi vállalatoknál azonban ez sokszor megszokás alapján történik. Pedig megéri időt és energiát fordítani erre, mert

és a gazdasági környezet és a fogyasztói szokások villámgyors változásaihoz történő alkalmazkodást" – vallja Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Az adott környezeti tényezőkhöz igazodóan kell meghatározni a tőkefinanszírozás szerkezetét Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

Hol az optimum

A cégek működését meghatározó gazdasági, jogszabályi, politikai és piaci környezet világszinten rohamos változása, illetve a fogyasztói szokások soha nem látott sebességű fejlődése egyre gyakoribb és gyorsabb változásra kényszeríti a cégeket.

Az új kihívásokhoz szükséges alkalmazkodási képességet nagymértékben befolyásolja a vállalatok tőkeszerkezete,

a felhasznált saját tőke és hitel aránya. „Az optimális tőkeszerkezetet úgy kell kialakítani, hogy a cég a lehető leghatékonyabban használja föl a saját és a külső forrásokat: a piaci hitelek bevonása kellően támogassa a dinamikus fejlődést, de ne tegye ki felesleges hitelkockázatnak a céget. Ugyanakkor abba a hibába sem szabad esni, hogy a saját források túlzott mértékű használatával drágítsuk a finanszírozást" – hangsúlyozta ki Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Túl sok vagy túl kevés

„Amennyiben túl kevés a saját tőke, úgy az eredménytermelő képesség javításával, a tevékenység racionalizálásával, vagy tőkebevonással lehet javítani a tőkeszerkezeten. Ellenkező esetben - ami a hazai családi cégekre inkább jellemző -, ha túl nagy a saját tőke aránya, úgy beruházásokkal, felvásárlásokkal vagy osztalékfizetéssel és részvény-visszavásárlással lehet csökkenteni a tőkeköltséget. Így az átlagos tőkeköltség - azaz a tőkétől elvárt hozam és a felvett hitelek kamata - adott kockázat mellett a lehető legalacsonyabb lesz" – javasolja Hegyi Ádám, a KBC Securities Corporate Finance igazgatója.

Akár a nemzetközi, akár a hazai nagyvállatokat tekintjük,

szektoronként is eltérő a tőkeszerkezet:

az informatikai és energetikai cégek esetében a legnagyobb a hitel/tőke aránya, akár 50 százalékot is elérhet, a gyógyszeripari és az élelmiszeripari cégeknél azonban a finanszírozás ötödét sem teszi ki a hitelállomány.

Forrás: K&H

„Tapasztalataink szerint

semmint az aktuális piaci környezethez igazodás. Ahogy azonban egy autóval sem állandó tempóval haladunk, hanem mindig az adott útviszonyoknak megfelelő sebességet választunk, úgy a vállalatok esetében is az adott környezeti tényezőkhöz igazodóan kell meghatározni a tőkefinanszírozás szerkezetét" - tájékoztatott Ékes Ákos.