A válság óta nem volt ilyen rossz formában a kínai export

2017.01.13. 15:05

Mintegy nyolc százalékkal esett a kínai kivitel tavaly, amire a válság óta nem volt példa. Az adat közlése után erősödnek a félelmek Donald Trump Kína-ellenes kijelentései, a gyors tőkekiáramlás és a belső eladósodottság növekedése miatt. 

A vártnál sokkal rosszabb teljesítményt nyújtott tavaly a kínai export, annak ellenére, hogy a jüan gyengélkedik, Donald Trump győzelme után nyolcéves mélypontra zuhant, ami kifejezetten erősíthette a kivitelt.

A válság óta nem volt példa ilyen markáns, 7,7 százalékos visszaesésre az exportban. Ráadásul az import ezzel párhuzamosan három százalék feletti bővülést mutat, ennek ellenére a külkereskedelmi mérleg még mindig óriási, 510 milliárd dolláros többletet mutat.


A tavalyi GDP-növekedés az export visszaesése ellenére is várhatóan hat-hét százalék körül alakul, a harmadik negyedéves fejlődés 6,7 százalék volt.

Mindez arra utal, hogy az export a GDP egyre kisebb hányadát adja, és ez az arány 2010 óta folyamatosan csökken.
A gazdaság szerkezetének átalakulását jelzi, hogy a növekedés egyre nagyobb része a belső fogyasztásból származik. Tavaly a bérek átlagosan tíz százalékkal emelkedtek, más kérdés, hogy az energiaárak növekedésével együtt mindez drágulást hozott az előállítási árakban, ami összességében hátrányosabb helyzetbe hozta a kínai termékeket a világpiacon.

Forrás: AFP/Fred Dufour


A külkereskedelmi romlás mindenesetre felerősíti a kínai gazdasággal kapcsolatos egyéb félelmeket, különösen az új amerikai adminisztráció várható gazdaságpolitikai lépései miatt.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a munkahelyek védelmében protekcionista gazdaságpolitikát hirdetett, és magasabb védővámok bevezetését ígérte olyan termékekre, amelyek dömpingáron érkeznek az USA-ba. 

 

Donald Trump megválasztott amerikai elnökForrás: NurPhoto/Avalon/NurPhoto/John Angelillo

Trump a Fehér Ház Nemzeti Kereskedelmi Tanácsának élére olyan személyt jelölt Peter Navarro személyében, aki a Kínával szembeni kereskedelmi háború lehetőségéről és a „Kína általi halálról" írt korábban könyveket, de a kereskedelmi miniszterjelöltje, Wilbur Ross is a protekcionizmus híve

Wilbur Ross, amerikai kereskedelmi miniszter-jelöltForrás: Picture-Alliance/AFP/Albin Lohr-Jones

Elemzők szerint a kínai gazdasággal kapcsolatos másik kockázat, hogy

a jüan esése lökést adott a tőkekiáramlásnak, illetve a külföldi befektetéseknek, másrészt a lakosság is úgy próbálja védeni megtakarításainak értékét, hogy a jüant külföldi valutára váltja át.

Mindez tovább gyengíti a kínai fizetőeszközt és gyorsítja a tőkekivitelt.

2014 eleje és 2016 vége között 13 százalékot gyengült a jüan, a kínai tőkebefektetések mértéke pedig jelentősen emelkedett az EU és az USA felé.

Forrás: AFP


A másik kockázati elem

a belső eladósodás, amely a GDP 250 százalékára tehető, és felpumpálta a részvény- és ingatlanárakat.

Ráadásul olyan befektetésekre is vagyonokat fordítottak, amelyek megtérülése igencsak kétséges, elég, ha az évek óta lakatlan városnegyedekre gondolunk.