Idén fordulat jöhet a lakáshitelpiacon

2017.01.13. 09:18

Tavaly 67 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránt érdeklődők száma, és január elején is élénk érdeklődés volt – közölte a BankRáció.hu. Idén növekedhet az új lakások aránya a családok otthonteremtési kedvezményén belül. Emellett a lakáshitelpiacon a kiszámítható, a kamatkockázatot csökkentő fix törlesztőrészletű lakáshitelek népszerűsége tovább növekedhet. 

A múlt évben jelentős bővülés volt a lakáshitelezési piacon, az új lakáshitel-szerződések összege az év első tizenegy hónapjában meghaladta a  428 milliárd forintot,  ami 2015 hasonló időszakához képest 30 százalékos többletet jelent. 

A lakáshitelek iránt érdeklődők száma is jelentősen nőtt. A múlt év egészében a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 67 százalékkal nőtt 2015-höz képest,  az idén január első 10 napjában pedig 51 százalékos volt a bővülés szintén éves összevetésben. 

Tavaly még a használt lakásokhoz többen kértek csokot, mint az új építésűekhezFotó: Kiss József - Origo

„2017-ben folytatódhat az élénkülés a lakáshitelpiacon, amiben szerepe lehet annak is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerében az idén fordulatot várunk” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. 

A múlt évben a csokos támogatást ugyanis inkább használt lakásokhoz igényelték, az idén azonban az új lakások aránya növekedésnek indulhat a csok rendszerén belül, mivel egyre több új lakás kerülhet piacra.

„Emiatt egyébként nemcsak a csoknál, hanem a piaci hiteleknél is nőhet majd az új lakásokra igényelt és folyósított hitelek aránya. Az új lakások egy része csak a piacon válik elérhetővé, de még nem feltétlenül lesznek beköltözhető állapotban, mert folyamatban lesz az építkezés” – tette hozzá a hitelszakértő.

A csokon belül a legvonzóbb konstrukció az úgynevezett 10+10 millió forintos csomag,  amely három vagy több meglévő vagy vállalt gyermek esetében a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás mellett 10 millió forintos hitelt is biztosít, mégpedig 25 évig fixen 3 százalékos kamattal, amelynek a törlesztőrészlete havonta közel 50 ezer forint. 

Érdemes több bank ajánlatát is összevetni, amikor hitelre van szükségeForrás: Origo

Gergely Péter szerint a csok feltételrendszere elég bonyolult, igyekszik az esetleges visszaéléseket kiszűrni, hogy valóban az új lakások és családi házak építését ösztönözze, ezért érdemes mindenképpen hitelszakértő segítségét kérni az igénylés előtt. 

Hitelkörkép

A BankRáció.hu január elején 16 bank ajánlata alapján készített elemzése szerint egy 20 millió forintos új lakás megvásárlásához felvett 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek között a legolcsóbbak 2,6–3,0 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (thm) voltak elérhetőek, a legdrágábbaknál azonban 5 százalék fölé ment ez az érték. 

A havi törlesztés az előbbieknél 54 ezer forint, utóbbiaknál több mint 66 ezer forint lehet. Így a teljes visszafizetendő összeg között akár több mint 3 millió forintra rúghat a differencia. 

A hitelpiacon egyre többen érdeklődnek a több évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek  iránt. „Bár ezek valamivel drágábbak, mint a változó kamatozású társaik, de sokkal biztonságosabbak.   A kamatkörnyezet változása esetén ugyanis a fix törlesztőrészletű hiteleknél az adott időtartam alatt (ami lehet 3–20 év) nem változik az összeg” – mondta Gergely Péter.