Egymilliárd dollárt bukott Soros Trump megválasztásán

2017.01.13. 14:22

Sokba került Soros Györgynek, hogy Donald Trump győzelme esetére tőzsdei esést jósolt. A shortolással a spekuláns most egymilliárd dollárt veszített.

Az amerikai tőzsde történelmének egyik leghosszabb emelkedési hullámát eredményezte Donald Trump megválasztása, az amerikai tőzsdeindexek több mint öt százalékot emelkedtek az elnökválasztás napja óta.

Soros György körülbelül egymilliárd dollárt veszített Trump győzelmével, mivel arra számított, hogy a Wall Street nem díjazza majd a republikánus jelöltet, és a részvényárak esnek majd. A várakozásokkal ellentétben azonban a pénzpiacok jól fogadták Trump győzelmét, különösen azt, hogy pénzügyminiszternek is egy Wall Street-i bankárt választott.


Robert Mnuchin pénzügyminiszter-jelölttel egyébként korábban a magyar származású spekuláns maga is üzletelt közösen: egy bankot vásároltak meg, majd a jelzálogadósok egy részének kilakoltatása után jó haszonnal továbbadták.

George SorosForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Wiktor Dabkowski

A sors iróniája, hogy Soros befektetési alapjának korábbi vezérigazgató-helyettese, Stanley Druckenmiller rengeteget nyert a Trump-ralin, a dollár erősödésén, illetve az euró gyengülésén.

Ő ugyanis a tőzsdei emelkedésre fogadott, és az idő őt igazolta.

Druckenmiller 1992-ben segített Sorosnak a brit font válságából egymilliárd dollár hasznot húzni.