Amerikai befektető vette meg a Szigetet

2017.01.13. 13:40

Egy amerikai befektetőcég, a Providence Equity Partners lett a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi tulajdonosa – közölte a Sziget Kft. Gerendai Károly az Origónak adott decemberi interjújában azt mondta, nem akarja, hogy a munka, ami eddig örömmel töltötte el, egyszer csak sima rutinná váljon, ezért a napi fesztiválszervezésből kiszáll.

Megállapodás született arról, hogy az egyik vezető globális tőkealap, a Providence Equity Partners stratégiai befektetéssel segíti a Sziget fesztiváljainak fejlesztését,  valamint támogatja a cég azon ambícióját, hogy márkáit globális szinten is megjelenítse. 

„„A befektető bár többségi tulajdont szerez, az eddigi tulajdonosok jelentős tőkehányadot és a menedzsmentjogokat is megtartják, illetve  a jelenlegi csapat látja el továbbra is a portfólióban található fesztiválok, 

  • a Sziget Fesztivál,
  • a Balaton Sound,
  • a Telekom VOLT Fesztivál,
  • a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget operatív vezetését.

A magyar tulajdonosok 70 százalékos részesedésüket adták el a Sziget Kft.-ben – tudta meg a Forbes.hu.

Kezdett fogyni a motiváció

„Nekem a Sziget nemcsak a munkahelyem, hanem az eddigi életem szerves része, a viszonyom vele alapvetően érzelmi kérdés – mondta az Origónak Gerendai Károly tavaly decemberben. – A kezdetek óta lelkesedésből csináltam, sőt az elején, mondhatni, csak lelkesedésből. Aztán később persze már a szakmai és anyagi sikerek is motiváltak, ahogy a leküzdendő problémák is inkább inspiráltak, mint elkedvetlenítettek, de lassan révbe ért a hajónk. Most szerencsére jól mennek a dolgok, viszont közben azt érzem magamon, hogy kezd fogyni a motivációm” – mondta Gerendai Károly.

Gerendai Károly, magyar üzletember, a Sziget Fesztivál alapítója, a Sziget Kft. ügyvezetője. Ő a tulajdonosa Magyarország első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek. Alapítója és vezetője a Szeretem Magyarországot klubnakFotó: Szabó Gábor - Origo

„Persze egy csomó mindent a mai napig szeretek benne, de nem akarom, hogy a munka, ami eddig örömmel töltött el, egyszer csak sima rutinná váljon. Nem szeretném megélni, hogy elsősorban vállalkozóként nézzek majd a Szigetre, hogy főleg az izgasson, mi teljesült az Excel-táblázatból, és mi nem” – mondta.

A globális top 10-ben már ott van a Sziget, de a top 5-ben még nem. A teljes interjút itt olvashatja.

Jöhet a következő növekedési fázis

Gerendai Károly, a Sziget alapítója kiemelte: a Sziget a továbbiakban a Providence partnereként egy következő növekedési és fejlesztési fázisba léphet. 
Az elmúlt években sok megkeresést kaptunk  mind pénzügyi, mind szakmai befektetőktől, de a legszimpatikusabb a Providence ajánlata volt, mert új lehetőségeket nyitott meg előttünk. Új partnerünk segítségével hatalmasat léphetünk előre, és elkezdhetünk egy sor olyan ambiciózus projektet, amelyet már egy ideje szerettünk volna megvalósítani. A Providence pénzügyi forrásai és nemzetközi háttere, kiegészülve a mi csapatunk szakértelmével még erősebb pozícióba hoz minket, megnyitva olyan új növekedési lehetőségeket, amelyek korábban nem lettek volna lehetségesek” – fogalmazott az ügyvezető. 

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítójaFotó: Szabó Gábor - Origo

A cég operatív működéséért továbbra is az alapító Gerendai Károly és a Sziget többi tulajdonosa felel:  Takács Gábor változatlanul a nemzetközi projekteket vezeti, míg Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound igazgatói, valamint a Szigethez kötődő fesztiválok zenei programjait irányítják. A jelenlegi menedzsmentcsapatot támogatni fogja James Barton, aki a Creamfields Fesztivál alapítója és a LiveNation elektronikus zenei igazgatója volt, valamint Paul Bedford, a Cream Group korábbi pénzügyi igazgatója. 

A 2016-os Sziget Fesztivál nézőszáma is csúcsot döntöttForrás: MTI/Balogh Zoltán

A közleményben James Barton úgy fogalmazott, hogy a Sziget csapata elképesztő munkával a világ legizgalmasabb fesztiváljait hozta létre. „Örülünk, hogy minket választottak segíteni a Sziget hazai és nemzetközi növekedési terveit.” 

Gerendai Károly kitért arra, hogy a Sziget Kft.-nek most olyan pénzügyi partnerre volt szüksége, amely  segít megvalósítani régebb óta tervezett projekteket. 

A tranzakció során a Sziget exkluzív pénzügyi tanácsadója a Michel Dyens & Co. volt. 

A kommüniké hangsúlyozza, hogy a Providence globális tőkealap 47 milliárd dolláros befektetést kezel a klasszikus tőkebefektetéstől a hitelezésig. 1989-es alapítása óta a Providence több mint 150 vállalatnál hajtott végre befektetéseket, és a média, a kommunikáció, az oktatás, valamint az IT-iparágak egyik vezető tőkealapja. Központja Providence-ben, Rhode Islanden található, de vannak irodái New Yorkban, Londonban, Hongkongban és Újdelhiben is. 

A Sziget tavaly nézőcsúcsot döntött

A 2016-os Sziget fesztiválon a végső látogatószám majdnem félmillióra ugrott. Telt házat csinált Rihanna, a Muse és SIA is. Gerendai Károly akkor azt mondta,

egyre kiegyenlítettebb a közönséglétszám a fesztiválnapokon.Míg korábban a hétvégén vagy egy-egy nagyobb világsztár napján ugrott meg a tömeg, és nagy volt az ingadozás a napok között, addig – talán a beköltözőnap kivételével – ma már nagyjából folyamatosan egyenletes a látogatói létszám.

Rihanna-koncert a SzigetenFotó: Adrián Zoltán - Origo

A főszervező szerint csúcsra járatták a Szigetet, innen már nem a számszerű növekedés lesz jellemző, hanem azok a „finomhangolások”, amelyek miatt még jobban, komfortosabban érzi majd magát a szigetlakó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK