Elkelt a Sziget, megvan az arany

az év képei 2016
Színes festékpor borítja be a „Color Party” résztvevőjit a nagyszínpad előtt a budapesti Sziget fesztiválon
Vágólapra másolva!
Egy amerikai befektető vette meg a Szigetet, míg a jegybanki aranyról a korábbi híresztelésekkel szemben kiderült, hogy nem adták el. Törökországban beszakadt a líra, bezzeg a forint továbbra is tartja erős árfolyamát. Hiába nőnek a bérek, úgy tűnik, 2016-ban is a légi irányítóknak volt a legjobb fizetésük. A magyar olajcégre nézve kedvező ítélet született a Mol–INA-ügyben. Vida Ildikó lett a Közgép új elnöke, a Raiffeisen pedig a Budapest Banktól igazol új vezérigazgatót. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nem veszett el a jegybank aranya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem adta el az aranyat, sőt,

a jegybanknak mintegy 3 tonna aranytartaléka volt 2016 végén.

Ez néhány évtizede még 60 tonna volt.

A jegybank nem adta el az aranyat Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Az MNB devizatartalékai 2016 végén 24,4 milliárd eurót tettek ki, aranytartaléka pedig 100 ezer uncia, ami mintegy 3 tonnának felel meg, közölte Palotai Dániel, a jegybank ügyvezető igazgatója, aki azt is elmondta, hogy

MNB-igazgató a jegybank aranykészletéről

Eladta az aranytartalékát a Magyar Nemzeti Bank – ez a hír mozgatta meg a múlt héten a magyar sajtót, de gyorsan kiderült róla, hogy nem igaz.

Az MNB ezzel szemben egy újfajta befektetésben kezeli ezt a vagyont.

Veres István Attila, az MNB pénz- és devizapiaci igazgatója az Origónak adott interjúban többek között arról is beszélt, hogy kell-e aggódnunk, ha változik a jegybank aranykészlete.

Az MNB devizatartalékairól azt mondta, hogy a tavalyi év végi 24,4 milliárd euró „megnyugtató szintet jelent”, amit szerinte tükröznek a piaci folyamatok is, azon belül is

  • az állampapírpiaci hozamok stabilan alacsony szintje,
  • az árfolyam stabilitása vagy
  • az ország hitelminősítésének javulása is.

Háromféle módon vallhatja be adóját

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásának háromféle módja van: a klasszikus bevallás, a munkáltató által készített, illetve az adózó felkérheti a NAV-ot az szja-bevallásának elkészítésére, mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Magyarországon körülbelül 4,5 millió embernek van szja-bevallási kötelezettsége.

Így érdemes cafeteriát igényelni

Az új juttatások bevezetése és a megváltozott adóterhek miatt átalakulhat a népszerű cafeteriaelemek rangsora, ugyanis a módosított szabályok miatt könnyen előfordulhat, hogy a tavaly még legjobbnak számító elemek 2017-ben már nem is annyira kedvezőek.

Az új kedvenc a készpénz lehet,

de népszerű marad a Szép kártya is, és feljövőben vannak az adómentes juttatások.

Megnéztük, hogy hol lehet a legtöbbet keresni Magyarországon

Egy kezdő légiforgalmi irányító majdnem annyit keres ma Magyarországon, mint egy vezérigazgató. Ez több mint másfél millió forintot jelent bruttóban.

Jól megy a légi irányítóknak Forrás: AFP/Photononstop

A legjobban fizető foglalkozások élmezőnyében a különböző cégvezetői pozíciók mellett vannak IT-s állások, de szintén jól fizetnek egyes speciális egészségügyi pozíciók is.

Nem minden igaz az álláshirdetésekben

Az aktív munkakeresők több mint 80 százaléka kérdőjelezi meg az álláshirdetések igazságtartalmát. Munkaerőpiaci szakemberek szerint

a cégek jobban tennék, ha a hangzatos ígéretek helyett őszinteséggel

és minél pontosabb feladatmeghatározással fordulnának a jelentkezőkhöz.

Átlagosan évi 24 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak

Csütörtökön kezdődött az 1,6 százalékkal megemelt nyugdíjak kifizetése, derült ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának szavaiból. Elmondta, hogy a nyugdíjemelés éves szinten átlagosan 24 ezer forint többletet jelent mintegy 2,7 millió embernek.

Áprilistól nem adnak el több letelepedési kötvényt

Lezárja a letelepedési magyar államkötvények értékesítését az Államadósság-kezelő Központ. Az ÁKK az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzettel indokolta az értékesítés lezárását.

Olcsóbban tankolhatunk

A héten kétszer, szerdán és pénteken is csökkentette árait a Mol. A változtatásokkal a

  • a benzin átlagára 366 forintra,
  • a gázolajé 377 forintra csökkent.
A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

Simicska és Nyerges összeverte egymást?

A NAV volt elnöke, Vida Ildikó lett Simicska Lajos cégének, a Közgépnek az új elnöke, aki Nyerges Zsoltot váltja. Az építőipari cég nemcsak elnököt, de vezérigazgatót is cserélt: Németh Miklóst Kinde Kálmán váltja. Sajtóértesülések szerint Simicska és Nyerges összeverekedtek egy vadászházban, ezért távozott előbbi az elnöki posztról, de ezt később tagadta.

Mol–INA-ügy: a Molra nézve kedvező ítélet született

A Mol további részleteket tett közzé a Horvátország és az olajipari társaság közötti per választottbírósági ítéletéből: a bíróság Horvátország vesztegetésre, társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A horvát kormány Washingtonban, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjában próbálja meg megdönteni a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) döntését.

Tarlós István perre menne a 4-es metró miatt

A főpolgármester azt mondta, ha az EU támogatásokat fizettetne vissza a 4-es metró árából, akkor polgári peres eljárásokban fogják megtalálni azokat a 2010 előtti felelősöket, akik miatt pénzt kell visszafizetni. Egyelőre nincs uniós döntés semmilyen visszafizetésről.

Amerikai befektető vette meg a Szigetet

A Sziget Kft. közlése szerint egy amerikai befektetőcég, a Providence Equity Partners lett a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi tulajdonosa. Gerendai Károly az Origónak adott decemberi interjújában azt mondta,

ezért a napi fesztiválszervezésből kiszáll.

Külföldön terjeszkedne a Sziget Fotó: Mudra László - Origo

Megállapodás született arról, hogy az egyik vezető globális tőkealap,

a Providence Equity Partners stratégiai befektetéssel segíti a Sziget fesztiváljainak fejlesztését,

valamint támogatja a cég azon ambícióját, hogy márkáit globális szinten is megjelenítse.

Továbbra is kitart a forint ereje

Hónapok óta nem volt ilyen erős a forint, mint az elmúlt két hétben: az év első hetének végén már 307 alá is benézett az árfolyama az euróval szemben. Ilyen erős forintárfolyamra 2016 novembere óta nem volt példa. Az elmúlt bő másfél évben, 2015 májusa óta ennél erősebb árfolyam csak kétszer, tavaly október elején és november elején volt.

A forint árfolyama az euróval szemben 2017 második hetében is jellemzően 307 és 308 körül mozgott.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

  • A héten több béremelést is bejelentettek: a Sparnál 13 ezer dolgozó bére nő, míg a Fornettinél idén bruttó 96 ezer forinttal vihetnek haza többet.
  • A használtautó-piac 13 százalékkal nőtt tavaly, és a Használtautó.hu szerint idén további növekedésre van kilátás.
  • Közös megegyezéssel távozik a Budapest Bank éléről Zolnai György elnök-vezérigazgató, aki vezetői feladatait március 31-ig látja el. Zolnai a Raiffeisen Bank Zrt. új vezérigazgatója lesz.
  • A hidegben megduplázódott a gázfogyasztás. Az energiaügyért felelős államtitkár szerint Magyarország energiaellátása biztonságos.
  • Új pizzérialánc érkezik: a világ harmadik legnagyobbja, a Little Caesars magyarországi expanzióba kezd.
  • Csökkentenék az adóterheket: az NGM helyettes államtitkára egy konferencián arról beszélt, hogy a mostani 48 százalékról 42 százalékra vinnék le az adóéket. Ugyanitt egy adószakértő azt mondta, hogy az idei adóváltozások több ponton is segítik a munkáltatót és a munkavállalót is.
  • Hárommilliárdos kárt okozott eddig a madárvész: a madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni.

Dobogón a magyar munkanélküliségi adat az EU-ban

2016 novemberében hétéves mélypontra, 8,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban. Magyarországról az Eurostat csak előző havi adatot közölt, eszerint az októberi 4,6 százalékkal

a magyar ráta a harmadik legalacsonyabb volt az unióban.

A tagállamok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát továbbra is Csehországban mérték 3,7 százalékkal, majd Németország következett 4,1 százalékkal.

Történelmi mélypontra zuhant a török líra

Kedden történelmi mélypontra süllyedt a török líra árfolyama a dollárral szemben. A jegybank hiába jelentett be árfolyam-erősítő intézkedéseket, szerdán tovább zuhant az árfolyam.

Napelemekkel újra energiát termel majd Csernobil

Külföldi befektetők több mint 30 évvel a csernobili katasztrófa után napelemfarmot létesítenének a robbanás körüli több ezer négyzetkilométeren.

A veszélyes zónában olyan ipari tevékenységet nem lehet folytatni, amely a munkaerő állandó ott-tartózkodásával jár,

a napelemtelep éppen ezért megfelelő választásnak tűnik.

Napelemek lephetik el a környéket Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az ukrán kormány pályázatot írt ki, amelyre rengeteg vállalat jelentkezett.

Soros egymilliárd dollárt bukott Trump megválasztásán

Sokba került Soros Györgynek, hogy Donald Trump győzelme esetére tőzsdei esést jósolt. A shortolással a spekuláns most egymilliárd dollárt veszített.

Soros György ezúttal elszámolta magát Forrás: MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin

Az amerikai tőzsde történelmének egyik leghosszabb emelkedési hullámát eredményezte Trump megválasztása: az amerikai tőzsdeindexek több mint öt százalékot emelkedtek az elnökválasztás napja óta.

Kína irdatlan összegeket költ EU-s cégekre

Tavaly 35 milliárd euró befektetés érkezett az Európai Unióba Kínából, ami az előző évhez képest 76 százalékos növekedést jelent. Eközben az EU-ból egyre kevesebb, mindössze 7,7 milliárd euró értékben érkezett működőtőke Kínába.

Ezek a következő évtized legnagyobb gazdasági veszélyei

A lassú gazdasági kilábalás és a vagyoni-jövedelmi egyenlőtlenségek kiéleződése áll a populista pártok népszerűsége és az elitellenesség hátterében, olvasható a Világgazdasági Fórum (WEF) elemzésében. A globális gazdasági kockázatok között – a fentiek mellett – az újabb pénzügyi buborékok kialakulását, a migrációt és egyes államok túlzott eladósodottságát is említik.

Évi 291 ezer milliárd forintba kerül a dohányzás a világnak

A WHO és az amerikai rákkutató intézet tanulmánya szerint az egészségügyi kiadások és a munkaerő-kiesés miatt évente 291 ezer milliárd forintnyi kárt okoz a dohányzás a világgazdaságnak. Eközben

a világ kormányai összesen 78 ezer milliárd forintnyi bevételhez jutnak a dohánytermékek után,

és évi 291 milliárd forintot költenek a dohányzás visszaszorítására. 2030-ra a dohányzás várhatóan évente harmadával több ember halálát okozza majd, mint napjainkban.

Egymilliárd dollárból épít múzeumot George Lucas

Los Angelesben épül fel és 2020 májusában nyílik meg George Lucas múzeuma, amelyben a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet kap.