Rekordvámot vetne ki Trump az USA-n kívül gyártott autókra

2017.01.16. 12:12

A nagy német autógyárak részvényei egy-másfél százalékkal gyengültek hétfőn délelőtt, a tőzsdei kereskedés kezdetén, miután a rövidesen hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök 35 százalékos importvám kivetéséről beszélt egy hétvégi lapinterjúban.

Kemény hangú üzenet a nagyoknak

"Ha autót akarnak gyártani bárhol a világon, kívánom hozzá a legjobbakat. Akár az Egyesült Államok számára is gyárthatnak autókat, akkor viszont 35 százalékos importvámmal kell számolniuk– fogalmazott Donald Trump az interjúban. – Üzenem a BMW-nek, hogy ha Mexikóban épít autógyárat, de az autókat az Egyesült Államokban akarja 35 százalékos vám nélkül értékesíteni, akkor azt nyugodtan felejtse el" – tette hozzá. Trump korábban már megfenyegette a Toyotát és a Fordot is.

BMW M 635 CSiForrás: Retro Mobil

A BMW szóvivője szerint a szóban forgó mexikói San Luis Potosí városban épülő üzem a BMW 3-as modellcsaládot gyártja majd világpiaci értékesítésre. A 3-as modellt az épülő üzemen kívül még Németországban és Kínában gyártja a BMW. A 2,2 milliárd dolláros beruházással tavaly június óta épülő üzem 2019-ben kezdi meg a termelést. Éves kapacitása 150 ezer autó lesz.

A Daimler 2018-tól tervezi megkezdeni Mercedes-Benz autók összeszerelését a mexikói Aguascalientes városban a Renault–Nissan-autógyárral közösen egymilliárd dolláros beruházással épülő üzemben. Az Audi, a Volkswagen leányvállalata 1,3 milliárd dolláros beruházással épít évi 150 ezres termelési kapacitású üzemet a mexikói Puebla város mellett elektromos és benzinmotoros Audi Q5 SUV modellek gyártására.

A Mercedes-Benz és a BMW rendelkezik autógyárakkal az Egyesült Államokban, ahol prémiumkategóriás SUV modelleket gyártanak. A Volkswagen Tennesseeben gyárt VW Passat modelleket.