Negyvenhatmillió dolláros szemüveg-nagyhatalom születik

Horizontal
This picture taken on January 16, 2017 shows the logo of Italian eyewear company Luxottica in Milan. French lensmaker Essilor said on January 16, 2017 it has agreed to buy Italy's Luxottica, maker of Ray-Ban sunglasses, in a bid to create a new global giant in the sector. The news sent Essilor shares up by more than 14 percent on the Paris stock exchange and Luxottica shares upo more than 13 percent in Milan. / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Az olasz Luxottica és a francia Essilor megegyezett az egyesülésről. A 46 milliárd dolláros üzlettel létrejövő globális vállalatóriás több mint 15 milliárd eurós éves forgalommal számolhat.
Vágólapra másolva!

Európa egyik legnagyobb, határokon átívelő cégegyesülésével olvad össze a többek között a Ray Bant és az Oakleyt birtokló Luxotica, valamint a világ vezető szemészeti lencsegyártója, az Essilor – közölte a Reuters. „Végre a két komplementer terméket, azaz a kereteket és a lencséket egy fedél alatt gyárthatjuk majd" – mondta a Luxottica alapítója, a 81 éves Leonardo Del Vecchio.

Elköltözik Milánóból a Luxottica központja Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A két vállalat részvényei egyaránt 14 százalékkal emelkedtek a hírre. A két cég az egyesüléssel jobban kiaknázhatja a szektor növekedését, amely leginkább Ázsiában és Latin-Amerikában szembeötlő.

Ezekben a régiókban ugyanis mostanában kezdenek tudatosabban foglalkozni a látással kapcsolatos problémákkal.

De a világszerte tapasztalható átlagéletkor-növekedés is jót tesz a szegmensnek, egyre nagyobb az idősek aránya, közöttük pedig nem meglepő módon nagyobb a szemüveget igénylők aránya, mint a fiatalabb korosztályban.

Lencse Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A 10 éves hiátusból 2 esztendeje visszatérő Del Vechio lesz majd az EssilorLuxottica vezérigazgatója,

a cég központját Párizsba helyezik.

Az Essilort eddig kormányzó Hubert Sadnieres pedig az igazgatóhelyettesi pozíciót fogja betölteni. Sagniers szerint az egybeolvadás után a cég eddigi munkasebessége többszörösére nőhet.

Az egyesült vállalat hatalmas piaci potenciált lát abban, hogy becsléseik szerint mintegy

2 és fél milliárd ember szenved valamilyen látással kapcsolatos problémától világszerte.