Nyolchetes csúcson az arany

2017.01.16. 16:00

Az elmúlt 8 hét legmagasabb szintjét produkálta az arany ára. Az elemzők szerint a befektetők a nehéz idők esetleges mentsváraként tekintenek a nemesfémre, amelynek Donald Trump elnöksége, valamint a brexitet övező aggodalmak adtak löketet.

A februári szállítású arany unciája 0,6 százalékkal 1,203 dollárra drágult – közölte a Marketwatch. Ezzel 8 hetes csúcsot állított be a nemesfém.

Az arany drágulásának fő okai az amerikai elnökké választott Donald Trump erős megnyilatkozásai, és a brexittel kapcsolatos aggodalmak"

– írja a Commerzbank elemzője.

Az elemző minden bizonnyal Trump Kínával, Oroszországgal és az Európai Unióval kapcsolatos megnyilatkozásaira gondolt. Hivatalosan most pénteken lesz az új elnök beiktatása.

Egyre drágább a drágaságForrás: AFP/Cultura Creative/GP Kidd/Gp Kidd

Trump többek között indítványozta, hogy hajítsák sutba azokat az Oroszországot sújtó szankciókat, amelyek még az ukrajnai konfliktus kirobbanásakor róttak ki.

Az Egyesült Államok leendő elnöke emellett keményen kritizálta a NATO-t is.

Az aggodalmak másik fő forrása Theresa May brit miniszterelnök keddi beszéde, amely a brexit menetrendjéről fog szólni. Az angol font közel egy százalékkal esett hétfőn, mert a sajtóban keringő találgatások szerint

a brexit „hard" lesz,

azaz a britek az elszakadás radikális módját választják majd.