A brit parlament mondja ki az utolsó szót a brexitről

MAY, Theresa
London, 2017. január 17. Theresa May brit miniszterelnök ismerteti kormánya tárgyalási stratégiáját a Brexit ügyében a londoni Lancaster House-ban 2017. január 17-én. May kijelentette, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az EU-ból. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth/pool)
Vágólapra másolva!
Theresa May a Lancaster House-ban, a brit kormány exkluzív londoni rendezvényközpontjában a kormánya brexittárgyalási célkitűzéseiről azt mondta, a brit parlamenté lesz a végső döntés. Beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az unióból. Valamint azt mondta, szabályozni kell a bevándorlók számát.
Vágólapra másolva!

A brit parlament dönt a London és az EU közötti kilépési megállapodásról – mondta Theresa May brit miniszterelnök. A brit kormány és az Európai Unió közötti kilépési tárgyalások eredményeként megszülető majdani megállapodásról.

Az EU-bevándorlók számszerű ellenőrzése szükséges

Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás megmutatta, hogy a választók az Európai Unió tagországaiból érkezők számának szabályozását kívánják, és a brit kormány ennek az igénynek eleget is tesz.

May háromnegyed órás beszédében kijelentette:

London továbbra is szívesen látja az EU-ból érkező munkavállalókat,

különösen a magasan képzett szakembereket. Hozzátette: azt szeretné, ha Nagy-Britannia a jövőben is "mágnesként vonzaná a külföldi tehetségeket, a világot formálni képes úttörőket és újítókat".

Hangsúlyozta azonban, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson - amelyen a többség a kilépésre voksolt - a választók azt az egyértelmű üzenetet fogalmazták meg, hogy az EU-ból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók számának ellenőrzés alá vonását kívánják, és "mi ezt a kérést teljesíteni fogjuk".

Theresa May nem közölt részleteket arról, hogy a brit uniós tagság megszűnése után érkezők számát London milyen eszközökkel szabályozza majd. Kijelentette azonban, hogy viszonossági alapon a brit kormány garantálni kívánja a már az Egyesült Királyságban tartózkodó EU-munkavállalók jogait.

Theresa May brit miniszterelnök ismerteti kormánya tárgyalási stratégiáját a brexit ügyében Forrás: MTI/AP POOL/Kirsty Wigglesworth

Kivonulnak az EU egységes belső piacáról

Theresa May beszélt arról is, hogy az Egyesült Királyság nem maradhat az Európai Unió egységes belső piacának tagja, miután kilépett az Unióból. A brit kormányfő beszédében kijelentette, hogy London "a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést" kívánja elérni az uniós belső piachoz a brit EU-tagság megszűnése után.

Az uniból való kilépés mellett döntöttek a britek tavaly nyáron Forrás: AFP/Ben Stansall

Theresa May brit miniszterelnök szerint megállapodásra lehet jutni az Európai Unióval a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről a kilépési tárgyalások kétévi időkeretén belül. May hozzátette:

London a kilépési feltételek fokozatos végrehajtására törekszik.

A kormányfő szerint a brit tagság megőrzése az egységes belső piacon azért nem lehetséges, mert az az EU-szabályok, köztük a szabad munkaerőmozgás uniós alapelveinek elfogadását jelentené, anélkül, hogy a brit kormánynak szavazati joga lenne e szabályozások alakításában.

Emellett ha az Egyesült Királyság az EU egységes belső piacának tagja marad, akkor el kellene fogadnia az Unió bíróságának jogi fennhatóságát is. Theresa May szerint mindezek elfogadása azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság "egyáltalán nem is lépne ki" az közösségből.

Mi történt tavaly júniusban?

Tavaly júniusban a brit uniós népszavazáson: 51,9-48,1-re nyertek a kilépéspártiak. Az eredmény óriási meglepetés volt az utolsó közvélemény-kutatások jóslataihoz képest, még a brexitpártiakat is meglepte – majdnem 1,3 millió szavazattal kaptak többet. A font árfolyama összeomlott. A brüsszeli vezetés arról beszélt akkor, hogy a brit szavazás után újra kell gondolni az uniót. David Cameron júliusban felajánlotta lemondását II. Erzsébet királynőnek.