Ötmillióval csökkentheti lakáshitelét

2017.01.18. 08:52

A cégek öt év alatt 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel-törlesztését, lakásvásárlását. Az akár havi 83 ezer forintra rúgó juttatás cafeteriaelemként is választható – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Több mint 650 ezer lakáshitelesen segíthet a lakáscafeteria – írta a minisztérium. Az adómentes támogatást a lakáshitel törlesztése mellett új vagy használt lakás vásárlására, építésére is fel lehet használni.

A lakáscafeteriával akár 5 millió forinttal csökkentheti hitelétFotó: Kiss József - Origo

A támogatást a meglévő lakásukat, házukat korszerűsítő, akadálymentesítő és legalább egy lakószobával bővítő munkavállalók is igénybe vehetik. A juttatás összege nem lehet több a vételár vagy az építési költség harminc százalékánál.

Az NGM azt is írja: a munkavállalók az év elején dönthetik el, hogy milyen cafeteriaelemeket választanak. Az érintetteknek érdemes megfontolniuk a lakáscafeteria megjelölését, hiszen a lakáshitel törlesztése, lakásvásárlás támogatása adómentes juttatás, amely gyakorlatban azt jelenti, hogy semmilyen közterhet nem kell fizetni utána.

Az adóhivatalhoz beérkezett adatok szerint 2015-ben a vállalkozások mintegy 12 milliárd forintnyi lakáscafeteriával támogattak majdnem 28 ezer munkavállalót– közölte az NGM.

Akár egy részletben is kifizethető

Magyarországon körülbelül 710 ezer lakáshiteles van. A lakáshitel-cafeteria szigorú követelményrendszerének pedig több mint 600 ezren felelhetnek meg. Az ötmillió forintos támogatás jelentős összeg, mivel egy lakáshitel átlagosan 5-7 millió forint.  

A cafeteria-rendszeren belül a vissza nem térítendő lakáshitel-támogatás összege öt év alatt nem haladhatja meg az ötmillió forintot. A munkáltató több részletben is utalhatja a cafeteriaelemet, havonta, negyedévente, de akár egy összegben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK