A fizetésekhez képest Hongkongban a legmagasabbak az ingatlanárak. London csak az ötödik a sorban, mert Ázsia viszi a rangsor elejét.

Drága dolog házat venni Londonban vagy New Yorkban, de – meglepő módon – ezek a helyek még mindig szerények az ázsiai nagyvárosokhoz képest – derül ki a Bloomberg Markets internetes oldalán. Hongkongban, Mumbaiban, Pekingben és Sanghajban egy átlagos keresetű család több mint 30 évig fizeti egy 90 négyzetméteres lakás árát. Legalábbis az Oxford Economics kutatása szerint.

Az ingatlanárak lassú, de tartós növekedésére számítunk az elkövetkező években Ázsiában” – írja a riportban Tianjie He és Louis Kuijs közgazdász.

Az alacsony kamatlábak az elmúlt 10 évben az ingatlanárak növekedésében is megnyilvánultak világszerte. Az amerikai jegybank (Fed) idén már a kamatok emelését helyezte kilátásba, ez pedig visszafordíthatja a trendet.

A Fed lépése ugyanis elkezdheti visszacsábítani a tőkét az Egyesült Államokba

– olvasható a portálon.

Hongkong éjszakai látképeForrás: AFP/Dale De La Rey

Persze az ázsiai városokban általánosan tapasztalható keresletnövekedésnek egyéb okai is vannak.

Például az emelkedő életszínvonal és a demográfiai folyamatok.

Ezek persze inkább a kevésbé fejlett régiókban érhetőek tetten, az elkövetkező 8 évben a fogyó népességű Tokióban és Szöulban például biztosan csökkenni fog a kereslet.

Hongkong a csúcsonForrás: Origo

Ha nem csak a lakhatást nézzük

Némileg szélesebb spektrumban vizsgálta a világ városainak drágaságát a Mercer nevű tanácsadó cég, nemrégiben. Ők a lakhatás mellett az élelmiszerek, a ruházkodás, a háztartási cikkek és a szórakozás árait összesítették.

Ez alapján is Hongkong végzett az élen, a második helyre viszont érdekes módon az angolai Luanda futott be.

Ezen a listán is a kelet-ázsiai dominancia érvényesül, Szingapúr, Tokió, Sanghaj és Peking egyaránt benne van az első tízben, Svájc pedig 2 várossal képviselteti magát (Zürich a 3., Genf a 8. helyen található). A lista elején van még a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kinshasa, valamint a csádi főváros, N'Djamena.