Lejárt a globalizáció ideje?

LAGARDE, Christine
Davos, 2017. január 18. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója a 47. Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén a svájci Davosban 2017. január 18-én, a négynapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Vágólapra másolva!
Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde és a Bridgewater Associates-et, a világ legnagyobb hedge fundját vezető Ray Dalio a középosztály válságáról és a globalizáció esetleges végéről beszélgettek.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) igazgató Christine Lagarde szerint a javak igazságosabb elosztásával lehetne küzdeni a világban terjedő populizmus ellen, a világ legnagyobb hedge fundját vezető Ray Dalio pedig a globalizáció végével riogatott a beszélgetésen, a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon – közölte a Bloomberg.

– mondta Lagarde, aki szerint fiskális és szerkezeti reformokra is szükség lenne. „De ezt aprólékosan kell csinálni, regionálisan. Valószínűleg a mainál nagyobb mértékű újraelosztásra lenne szükség" – tette hozzá. A beszélgetés címe ez volt: „Kifacsart és dühös: hogyan oldjuk meg a középosztály válságát?". A szakértő szerint ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek gátolják a növekedést.

Az establishment-ellenes politikai erők sikereivel (amerikai elnökválasztás, brexit) szembeni politikai és gazdasági küzdelem tűnik az idei davosi találkozó központi témájának. Európában idén több választás is lesz, Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

Christine Lagarde Davosban Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

A globalizáció véget érhet

A beszélgetésen ott volt még a korábbi amerikai pénzügyminiszter, Lawrence Summers is, aki kritizálta Donald Trumpot, valamint az igencsak pesszimistának tűnő Daliót is.

„Beszéljünk világosan! A populizmus megrémít" – mondta Dalio.

Az elkövetkező évek legfontosabb gazdasági kérdése a populizmus hatása lesz."

Egy másik szlogen

Az is szóba került, hogyan lehetne megállítani a kormányok és az elit térvesztését. Summers Donald Trump elnöki szlogenjének módosított változatával állt elő „Tegyük Amerikát nagyobbá, mint valaha."

A szintén részt vevő olasz pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan szerint mind Trump, mind a brexit hűen képviseli a törvényalkotók előtt álló feladatokat.