Lejárt a globalizáció ideje?

2017.01.18. 16:27

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde és a Bridgewater Associates-et, a világ legnagyobb hedge fundját vezető Ray Dalio a középosztály válságáról és a globalizáció esetleges végéről beszélgettek.

A Nemzetközi Valutaalapot (IMF) igazgató Christine Lagarde szerint a javak igazságosabb elosztásával lehetne küzdeni a világban terjedő populizmus ellen, a világ legnagyobb hedge fundját vezető Ray Dalio pedig a globalizáció végével riogatott a beszélgetésen, a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon – közölte a Bloomberg.

A tövényalkotóknak komolyan végig kell gondolniuk a tennivalóikat, ha az emberek nemmel szavaznak valamire"

– mondta Lagarde, aki szerint fiskális és szerkezeti reformokra is szükség lenne. „De ezt aprólékosan kell csinálni, regionálisan. Valószínűleg a mainál nagyobb mértékű újraelosztásra lenne szükség" – tette hozzá. A beszélgetés címe ez volt: „Kifacsart és dühös: hogyan oldjuk meg a középosztály válságát?". A szakértő szerint ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek gátolják a növekedést.

Az establishment-ellenes politikai erők sikereivel (amerikai elnökválasztás, brexit) szembeni politikai és gazdasági küzdelem tűnik az idei davosi találkozó központi témájának. Európában idén több választás is lesz, Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

Christine Lagarde DavosbanForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

A globalizáció véget érhet

A beszélgetésen ott volt még a korábbi amerikai pénzügyminiszter, Lawrence Summers is, aki kritizálta Donald Trumpot, valamint az igencsak pesszimistának tűnő Daliót is.

„Beszéljünk világosan! A populizmus megrémít" – mondta Dalio.

Azon a ponton járunk, ahol a globalizáció véget érhet.

Az elkövetkező évek legfontosabb gazdasági kérdése a populizmus hatása lesz."

Egy másik szlogen

Az is szóba került, hogyan lehetne megállítani a kormányok és az elit térvesztését. Summers Donald Trump elnöki szlogenjének módosított változatával állt elő „Tegyük Amerikát nagyobbá, mint valaha."

A szintén részt vevő olasz pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan szerint mind Trump, mind a brexit hűen képviseli a törvényalkotók előtt álló feladatokat.

Ők legalább rendelkeznek víziókkal. Nekünk Európában nincs ilyenünk, nincs egy erőteljes üzenet, amit hirdethetnénk."