Napi 200-300 forintból lehet nyugdíja

2017.01.18. 14:46

Az öngondoskodás erősítése érdekében közös kampányt indít az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége - mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A szakszervezeti vezető hozzátette, a kampányt elsősorban a cafeteria választás időszakára tervezik. Ez a folyamat most kezdődik a munkahelyeken, és várhatóan a hónap végén zárul le. A helyszínen kiadott közlemény szerint a kampány célja az öngondoskodás gondolatának terjesztésével a munkavállalók egészségtudatosságának és nyugdíjkilátásainak a javítása.

Fontos, hogy takarékoskodjunk

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke kiemelte, hogy szervezetük 1,1 millió nyugdíjpénztári taggal és 750 ezer egészségpénztári taggal rendelkezik. Tavaly a tagpénztárak által kezelt nyugdíjpénztári vagyon több mint 1100 milliárd forint volt.

A szövetségek szerint az átalakult cafeteriarendszer hátrányosan érinti az öngondoskodás két legfontosabb pillérét, az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetéseket.

Forrás: Thinkstock

Átalalkult a cafetériarendszeren belül a jelentős adókedvezménnyel ám korlátokkal adható juttatások köre, így az öngondoskodás támogatása az úgynevezett „egyes meghatározott juttatások" körébe került át, a munkáltatókat magasabb adóval terhelve, de újdonságként limit nélkül biztosítható módon.

Kevesen tudják, de aki már pályakezdőként félre tesz napi 2-300 forintot az stabil nyugdíjkiegésztést tud összegyűjteni még a kezdeti összeg növelése nélkül is – mondta Kravalik Gábor az ÖPOSZ elnöke.

​Tavaly nyáron, amikor megszavazták az új cafeteriaszabályokat, Hegedűs Sándor, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adóüzletág-vezetője azt mondta, talán a legkedvezőtlenebb változás az önkéntes pénztári befizetések kiemelése a béren kívüli juttatások rendszeréből, mert így az öngondoskodás formáinak egyik legjelentősebb támogatása sorvadhat el.