600 milliós versenyhivatali bírság a Telekomnak

2017.01.19. 11:35

Jogsértő reklámok miatt 600 millió forint bírságot szabott ki a Telekomra a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH szerint a Magyar Telekom 2014 októbere és 2015 júniusa között reklámjaiban nem tárgyilagosan vetette össze saját és versenytársai 4G mobilinternet-hálózatainak nagyságát. A Telekom a bíróságon támadja meg a GVH határozatát.

A versenyhivatal álláspontja szerint a "legnagyobb 4G hálózat" szlogenű kampányoknál nem teljesült az ellenőrizhetőség követelménye,

a Telekom által hivatkozott lefedettségi térképek ugyanis alkalmatlanok az országos lefedettséggel kapcsolatos állítások pontos ellenőrzésére.

Emellett a GVH szerint nem tárgyilagos az az állítás, hogy egy pillanatban egy mobilszolgáltató hálózatának országos lefedettsége a legnagyobb, ha a 4G mobilszolgáltatási sajátosságok alapján megállapítható, hogy egy ilyen állapot nem tartható fenn a gyorsan zajló hálózatfejlesztések miatt.

A Telekom perre megy

A Magyar Telekom az Origónak küldött közleményében azt írta, a mai napon vette kézhez a Gazdasági Versenyhivatal határozatát. A Magyar Telekom álláspontja az, hogy a Magyarország legnagyobb 4G hálózatáról szóló reklámállítás nemcsak valós (amint azt a GVH határozata is kimondja), hanem ellenőrizhető és tárgyilagos is volt, így a Magyar Telekom bíróságon fogja megtámadni a határozatot.