Donald Trump beiktatása alkalmából a Bloomberg összeállított egy világgazdasági kockázati térképet. A mintegy 30 gazdasági mutató alapján készült listát az államcsőd-közeli Venezuela vezeti, ahol 400 százalék feletti az infláció. A legbiztonságosabbnak Norvégia, Svájc és Svédország számít, Európában pedig Ukrajna jelenti a legmagasabb kockázati tényezőt.

A pénzügyi, gazdasági és politikai indexek alapján készült országkockázati lista elsősorban az országok devizatartalékait, az inflációt, a munkanélküliség arányát és a nemzeti fizetőeszköz stabilitását nézte.

Ez alapján az olaj árának esése miatt bajba került,

400 százalékos inflációval küszködő Venezuela számít a legkockázatosabbnak, a nagyobb gazdaságok közül pedig az olajban gazdag és politikailag hasonlóan instabil Nigéria áll a második helyen.

Földrészenként nézve Dél-Amerikában Argentína és Ecuador, Afrikában Tanzánia, Kenya, Tunézia és Egyiptom, Ázsiában pedig Mongólia, Grúzia és Pakisztán számít a leginkább instabil gazdaságnak.
Európában az IMF és az Európai Unió pénzügyi fennhatósága alá tartozó Ukrajna helyzete a legbizonytalanabb, az uniós tagállamok közül pedig továbbra is Görögország megítélése a legkedvezőtlenebb.

Kormányellenes tüntetés VenezuelábanForrás: AFP/Federico Parra

Magyarország Litvániával, Lettországgal, Szlovákiával és Romániával került egy bolyba, és viszonylag jó pontszámot ért el, különösen a pénzügyi tartalékok magas szintje, az alacsony infláció és a javuló munkanélküliségi arány miatt.

A legstabilabb pozícióval továbbra is Norvégia rendelkezik, utána következik Svájc, Svédország, Hong Kong és Németország. Érdekesség, hogy a néhány évvel ezelőtt még az EU mentőcsomagjára szorult Írország ma már a hetedik legjobb helyre került a gazdasági stabilitás szempontjából.

A devizatartalékok alapján a legjobb helyezést Hong Kong érte el, amely a GDP 96 százalékát tartalékolja, a lista végén pedig az Egyesült Államok áll mindössze 0,5 százalékos aránnyal.

A munkanélküliség tekintetében a legkedvezőbb Malajzia és India helyzete, míg Dél-Afrika és Görögország 20 százalék feletti mutatókkal a rangsor végén áll. A Bloomberg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Nemzetközi Munkaügy Szervezet (ILO) adatsorát vette alapul a kockázati lista elkészítésekor.