Ezek a világgazdaság legkockázatosabb országai

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas tüntetés
Lilian Tintori, wife of prominent jailed opposition leader Leopoldo Lopez, waves a Venezuelan national flag during a rally against the government of President Nicolas Maduro in Caracas on October 26, 2016. Opponents of Maduro rallied in the streets as the leftist leader convened a crisis security meeting resisting their efforts to drive him from power. Thousands of opposition supporters began to gather at seven points around Caracas in the morning planning to march and join up in the east of the capital. / AFP PHOTO / Federico PARRA
Vágólapra másolva!
Donald Trump beiktatása alkalmából a Bloomberg összeállított egy világgazdasági kockázati térképet. A mintegy 30 gazdasági mutató alapján készült listát az államcsőd-közeli Venezuela vezeti, ahol 400 százalék feletti az infláció. A legbiztonságosabbnak Norvégia, Svájc és Svédország számít, Európában pedig Ukrajna jelenti a legmagasabb kockázati tényezőt.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi, gazdasági és politikai indexek alapján készült országkockázati lista elsősorban az országok devizatartalékait, az inflációt, a munkanélküliség arányát és a nemzeti fizetőeszköz stabilitását nézte.

Ez alapján az olaj árának esése miatt bajba került,

400 százalékos inflációval küszködő Venezuela számít a legkockázatosabbnak,

a nagyobb gazdaságok közül pedig az olajban gazdag és politikailag hasonlóan instabil Nigéria áll a második helyen.

Földrészenként nézve Dél-Amerikában Argentína és Ecuador, Afrikában Tanzánia, Kenya, Tunézia és Egyiptom, Ázsiában pedig Mongólia, Grúzia és Pakisztán számít a leginkább instabil gazdaságnak.
Európában az IMF és az Európai Unió pénzügyi fennhatósága alá tartozó Ukrajna helyzete a legbizonytalanabb, az uniós tagállamok közül pedig továbbra is Görögország megítélése a legkedvezőtlenebb.

Kormányellenes tüntetés Venezuelában Forrás: AFP/Federico Parra

Magyarország Litvániával, Lettországgal, Szlovákiával és Romániával került egy bolyba, és viszonylag jó pontszámot ért el,

különösen a pénzügyi tartalékok magas szintje, az alacsony infláció és a javuló munkanélküliségi arány miatt.

A legstabilabb pozícióval továbbra is Norvégia rendelkezik, utána következik Svájc, Svédország, Hong Kong és Németország.

Érdekesség, hogy a néhány évvel ezelőtt még az EU mentőcsomagjára szorult Írország ma már a hetedik legjobb helyre került a gazdasági stabilitás szempontjából.

A devizatartalékok alapján a legjobb helyezést Hong Kong érte el, amely a GDP 96 százalékát tartalékolja, a lista végén pedig az Egyesült Államok áll mindössze 0,5 százalékos aránnyal.

A munkanélküliség tekintetében a legkedvezőbb Malajzia és India helyzete, míg Dél-Afrika és Görögország 20 százalék feletti mutatókkal a rangsor végén áll. A Bloomberg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Nemzetközi Munkaügy Szervezet (ILO) adatsorát vette alapul a kockázati lista elkészítésekor.