Davos: mik a buktatói 2017-nek?

2017.01.20. 14:02

Főként a szabadkereskedelmi kilátásokkal és a világgazdaság új bizonytalansági tényezőivel foglalkoztak a Davosi Világgazdasági Fórumon összegyűlt döntéshozók és gazdasági vezetők.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint az aktuális világgazdasági kockázatok hátrányosan befolyásolják az euróövezeti kilátásokat az idén. Nem igazán látom tisztán mi minden fog történni az idén az euróövezetben" - jelentette ki Schäuble a Davosi Világgazdasági Fórumon. "A geopolitikai kockázatok fokozódtak, ahelyett, hogy csökkentek volna".

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszterForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Gazdaságilag jobban megy ugyan a térségnek, "de az idén választások lesznek néhány nagyobb tagállamban, ami bizonytalanságok forrása" - mutatott rá a német pénzügyminiszter.

 Az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező azonban a szabadkereskedelem további sorsa, tekintettel az új amerikai elnök gazdasági programjára. "A német gazdaság ezt mindenképpen meg fogja érezni" - jegyezte meg.

A brexit hátrányos következményeivel azonban Wolfgang Schäuble nem számol az idén az euróövezetben. Nézetét Philip Hammond brit pénzügyminiszter is osztja. Szerinte Donald Trump elnökké választása jóval nagyobb kockázatot jelent Európának, mint amekkorát a brexit okozott.

Philip Hammond brit pénzügyminiszterForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A Davosi fórumon tett nyilatkozataik alapján a közel-keleti olajtermelők leginkább az amerikai-kínai kapcsolatok alakulása miatt aggódnak. Amiatt, hogy az esetleg éleződő feszültség visszavetheti az olaj iránti keresletet.

"Számunkra egyáltalán nem szokatlan dolog, hogy geopolitikai feszültség miatt kell aggódnunk. De miután mindkét fél láthatóan nagyon megfontoltan áll hozzá a kérdéshez, aggodalmunk remélhetőleg alaptalannak bizonyul" - jelentette ki Khalid al-Falih szaúd-arábiai energiaipari miniszter. "Ha a két legnagyobb gazdaság rendezi nézetkülönbségeit az az egész világ javára lesz" - tette hozzá.

A Világgazdasági Fórum logójaForrás: Sputnik/Mikhail Palinchak

"Kína felemelkedése a nemzetközi stabilitás, nem pedig a konfliktusok forrása kell hogy legyen" - mutatott rá Adel al-Jubeir szaúdi külügyminiszter. Mohammed Barkindo, az OPEC főtitkára pedig megjegyezte, hogy a világnak stabilitásra van szüksége a nemzetközi együttműködés javításához és a gazdasági fellendülés megindulásához.