Ezek a pénzügyi startupok már elértek valamit

start up vállalkozás
http://www.dreamstime.com/stock-images-businessman-arranging-startup-blocks-desk-cropped-image-image46362784
Vágólapra másolva!
Négy hónapos keresés után, a PwC kiválasztott a régióból 13 FinTech startupot, hogy felgyorsítsák a fejlődésüket a Startup Collider program keretében. A Startup Collider kezdeményezés célja, hogy a közép- és kelet-európai startupokat népszerűsítse, elsődlegesen olyanokra koncentrálva, melyek megoldásokkal rendelkeznek a pénzügyi szolgáltató szektor számára.
Vágólapra másolva!

A FinTech belülről formálja át a pénzügyi szolgáltató iparágat - a dinamikus szegmens a pénzügyi szolgáltató- és technológiai szektorok metszéspontjában helyezkedik el, ahol a technológiai fókuszú startupok és az új piaci belépők megújítják a jelenleg a pénzügyi szolgáltató iparág által biztosított termékeket és szolgáltatásokat. A PwC tanulmánya szerint (Blurred lines: How FinTech is shaping Financial Services),

a FinTech startupok finanszírozása több mint kétszeresére nőtt 2015-ben, elérve a 12,2 milliárd dollárt.

A hagyományos pénzügyi szolgáltató vállalatok több mint 20 százaléka számára kockázatot jelentenek majd a FinTech szervezetek, az innovatív megoldások megjelenése azonban lehetőséget is ad az inkumbenseknek, hogy szélesítsék a szolgáltatási portfóliójukat.

13 lehetőség - 2 program

A fentieket szem előtt tartva hirdette meg a PwC a régióban a Startup Collider akcelerátor programját. Négy hónapos startup „felderítő túra" után állt össze, hogy mely 13 startup kerül be a programba. A PwC a startupok számára közösségi munkavégzésre alkalmas tereket és szállást biztosít, valamint magasan képzett mentorokat és gyorsabb piacra jutási lehetőséget.

Új lehetőség a startupok fejlődésének elősegítésére Forrás: Andreypopov | Dreamstime.com

„A PwC Startup Collider jelentős segítséget nyújt az európai startupok számára és támogatja az innovációt a közép- és kelet-európai régióban. Programunk a lehetőségek széles választékát kínálja: a startupok egyes megoldásait beágyazzuk a PwC szolgáltatásaiba, míg mások olyan pozícióba kerülnek majd, ahol új vevőket és partnereket szerezhetnek a PwC globális hálózatának köszönhetően" – mondja Osztovits Ádám, a PwC Magyarország tanácsadási üzletágának vezető cégtársa.

A Startup Collider

első szakasza olyan startupokra fog fókuszálni, amelyek megoldásokkal rendelkeznek a pénzügyi szolgáltató szektor számára.

A startupok érettségi szintje alapján két programfolyamat egyikében fognak részt venni.

Bootcamp

Az első ilyen a „Startup Bootcamp", ahol nyolc startup kap lehetőséget. Ezek a cégek a Xchanger (Lengyelország), a Cognitum (Lengyelország), a Claims Control (Litvánia), a Blueopes (Magyarország), a TalkBank (Oroszország), a finAPI (Lengyelország), az Autenti (Lengyelország), a Jumbster (Lengyelország). Ezek a szervezetek már rendelkeznek olyan életképes termékekkel, hogy részt vehessenek egy három hónapos továbbképző táborban.

Fast Track

A második a „Fast Track", az ebben lévő öt startup magasabb érettségi szinten van már, a program segítségével pedig kibővíthetik a kapcsolati hálójukat a PwC támogatásával. A programba bekerült cégek a Noa Tech (Lengyelország), a Cyber Productivity (Lengyelország), a Dotmetrics (Horvátország), a Transparent Data (Lengyelország), a Coinfirm (Lengyelország).

Egy magyar a kiválasztottak között

A Collider programba egy magyar csapat is bekerült: a Blueopes egy automatizált portfóliókezelő platformot kínál, egyéni preferenciák alapján. Vagyonkezelési robo-advisor megoldásuk társadalom- ás környezettudatos befektetési lehetőségeket („SRI") ajánl a felhasználóknak.

„Azért kezdeményeztük a Startup Collider programot, hogy elősegítsük a vállalkozások határokon átívelő összekötését a startupok és befektetők közösségével, valamint a módszereink és globális hálózatunk támogatásával felgyorsítsuk a "go-to-market" stratégiájukat" – teszi hozzá Bognár Dániel a PwC Magyarország tanácsadója.

Startup Collider

A Startup Collider egy új kezdeményezés a közép- és kelet-európai startupok gondozására és támogatására. A Startup Collider minden éves ciklusában egy három hónapos „Bootcamp" szakaszt foglal magában. Az első 2017 január 9-én indult, melynek keretében a vállalkozók találkozhatnak a PwC szakértőivel és releváns üzleti egységeivel.
Az akcelerátor program keretein belül kiválasztott startupok két kijelölt mentorral dolgoznak – egy külsős és egy PwC-s szakértővel. A PwC-s mentor közvetlenül a startuppal dolgozik és azért felelős, hogy elérhetést biztosítson további PwC-s forrásokhoz.
A kiterjedt akcelerátor-programot egy 6-9 hónapos "go-to-market" szakasz követi, mialatt a PwC és a startupok közösen dolgoznak a „Proof of Concept"-en és az első eladáson. Az érettebb startupok rögtön ezzel a szakasszal kezdenek.