Orbán Viktor: Európának többpólusúvá kell válnia

Orbán Viktor, Lámfalussy-konferencia
Budapest, 2017. január 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Olyan, hogy európai nemzet, nem létezik, ezért az Európai Uniónak fel kell adnia a föderalizmus illúzióját – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint a csatlakozási tárgyalások idején meghatározott uniós célok közül egyiket sem sikerült teljesíteni, és Európa a maga elé kitűzött nagy céljait nem tudta megvalósítani. A célok között említette a Vlagyivosztokig nyúló eurázsiai gazdasági térséget, az eurót és a közös biztonságpolitikát.

Azt mondta, Brüsszel

amit úgy hívnak, a nemzetek feletti Európa. Kiemelte, hogy nincs európai nép, hanem európai népek vannak, ezért nem is lehet egyetlen erőközpontú politikát folytatni, hanem

a többpólusú rendszerre kell áttérni.

Ezt a politikát követi a visegrádi együttműködés is.

Orbán: Hat év alatt fekete bárányból sikertörténet lettünk Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök szerint

az USA-val új megállapodást kell kötni,

mert a transzatlanti szabadkereskedelmi szerződés (TTIP) "nem létezik", és nem is lesz belőle semmi. Ugyanígy új kereskedelmi megállapodásokat kell létrehozni Kínával is, és elő kell venni Oroszország kérdését.

Orbán Viktor szerint Európa ma négy válsággal küszködik,

  • növekedési,
  • demográfiai,
  • közbiztonsági
  • és külpolitikai téren.

Csigalassúságú az uniós, különösen az euróövezeti fejlődés, 2008-hoz képest eltűnt hatmillió munkahely, és százezrével élnek velünk olyanok, akikről nem tudjuk, mit keresnek itt. Ahol sok bevándorló megtelepedett, ott megnőtt a bűnözés – tette hozzá.

Több pénzt kell áldozni az innovációra

Az uniós politika egyik legfontosabb céljának nevezte a saját önerőre épülő biztonságpolitikát, mert a kérdés most az, hogy Európa képes-e önmagát megvédeni amerikai segítség nélkül. Kitért arra is, hogy ez leginkább egy német–francia katonai megállapodáson múlik, amit „könnyű kimondani, de erre még nem volt példa". Az EU gazdasági versenyképességének szempontjából

kiemelt jelentőségűnek nevezte az innovációt,

amelyre a jelenleginél több forrást kellene fordítani.

Mint elmondta, Magyarország ezen a téren viszonylag jó teljesítményt nyújtott, ettől függetlenül több pénzt kell áldozni erre a területre. Az unió egyik legkomolyabb problémájának nevezte a társadalom elöregedését is. Úgy fogalmazott, hogy „az a nemzet, amely nem képes saját magát újratermelni, az nem hisz a saját jövőjében, és lemond arról a jogáról, hogy létezhessen”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Lámfalussy-konferencián Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország helyzetéről szólva azt mondta:

és „ezeket a tényeket akkor is be kell ismerni, ha számunkra kedvezőek”. A siker alapjának nevezte a politikai stabilitást, amely kiszámíthatóságot teremtett, a szigorú pénzügypolitikát, a munkaalapú társadalmat és a keleti nyitást.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a tiszteletet meg kell adni a kínai partnereinknek, nem lehet őket naponta kioktatni az emberi jogokról, mert „a tiszteletnek meg kell előznie az elveket", különben nem lehet szó keleti nyitásról csak üzletelésről.

Jobb, ha a pénzügyi és monetáris politika egyfelé húz

Paradigmaváltás következett be a 2008-as válság után, és aki ezt későn vette észre, az hátrébb került a gazdasági versenyben. Mint mondta,

a pénzügyi stabilitás és a jegybank együttműködése az erős gazdaság alapja.

Amíg két irányba húzott a kormányzati pénzügyi politika és a Magyar Nemzeti Bank, addig sokat szenvedett az ország, amióta viszont egy irányba haladnak, azóta látványos a fejlődés – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a 2008-as pénzügyi válság paradigmaváltást hozott a gazdaságban, és a kilábalás jórészt attól függött, hogy kik tudták ezt a változást hamarabb észrevenni.

Hozzátette, hogy erről a paradigmaváltásról a mai napig nincs közmegegyezés az unióban, „a régi rend híveinek harcot kell folytatniuk az új rend híveivel".

Orbán: Amikor a jegybank "ellenzékben" volt, két különböző irányba húzott a politika és a pénzügyi világ Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban kitért arra, hogy sokan azt hiszik, hogy nem lehet olyan változásokat előidézni, amelyekről az új elnök beszélt, ez azonban „balgaság". Szerinte a múlt héten kulcsmondatot kaptunk az új elnöktől, ez pedig úgy hangzik, hogy

Orbán Viktor szerint ilyen kijelentés korábban nem hangozhatott volna el, és most az USA elnökétől gyakorlatilag „engedélyt kaptunk arra, hogy a nemzeti érdekeinket helyezzük előtérbe".