Fillon szerint is fölöslegesek az orosz szankciók

Francois Fillon
Francois Fillon, French Presidential Candidate of the Conservative party, speaking with the Chairman of Konrad Adenauer Foundation in a conference room at the Konrad Adenauer Foundation in Berlin, Germany, 23 January 2017. Fillon later went on to give a speech on the topic 'Our responsibility for Europe' at the Europaforum of the Konrad Adenauer Foundation in Berlin. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
Európa nem képviseli elég jól a gazdasági érdekeit, mondta Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt Berlinben, miután találkozott Angela Merkel német kancellárral. Fillon szerint az Oroszország ellen bevezetett büntetőintézkedéseknek "egyáltalán nincs értelme".
Vágólapra másolva!

Fölöslegesnek és hatástalannak nevezte a Moszkva ellen hozott uniós szankciókat Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt miután Angela Merkel német kancellárral tárgyalt tegnap Berlinben.

Fillon ezt többek között azzal indokolta, hogy

Donald Trump elnöksége alatt az amerikai-orosz kapcsolatok javulására lehet számítani és ebből "az EU-t nem lehet kizárni".

A volt francia kormányfő úgy fogalmazott, hogy Európát "lenézik a nagyhatalmak", amiért túlságosan megosztott és nem képviseli saját gazdasági érdekeit. Fillon hangsúlyozta, hogy a francia és német álláspont eltér egymástól az orosz szankciók és a menekültkérdés ügyében, de „szembe kell nézni a különbségekkel ahelyett, hogy letagadnánk őket, így ugyanis jobban le lehet győzni a problémákat".

Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A most legesélyesebbnek számító elnökjelölt szerint

a gazdasági szankciók teljesen hatástalanok és más utat kell találni, hogy Oroszországgal tárgyaljanak,

ugyanakkor Moszkvától is gesztusokat vár, mielőtt eltörölnék a büntetőintézkedéseket.

Az Oroszország ellen a Krím-félsziget annektálása után bevezetett uniós büntetőintézkedésekkel kapcsolatban Németország keményvonalas álláspontot képvisel, míg több EU-tagállam vezetője már korábban annak a véleményének adott hangot, hogy a szankciók nem érték el céljukat és szükségtelenek.

Fillont tegnap Orbán Viktor kormányfő „a reményeink szerinti leendő francia köztársasági elnöknek" nevezte a Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy-konferenciáján.