Nem ússzuk meg a kenyérdrágulást

Jókenyér gyár Kenyér Kenyérgyár Ludwig és Mentesi kenyérgyár Pilisszentiván
Vágólapra másolva!
A liszt árának minimum 5 százalékos emelése elkerülhetetlen a szakma szerint - közölte a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetsége. A kenyér ára  is nőhet, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása miatt.
Vágólapra másolva!

A Gabonaszövetség azzal indokolja az áremelést, hogy a legtöbb malomipari vállalat a nullszaldó közelében, de legfeljebb 2 százalékos profittal dolgozik, és nem rendelkezik tartalékokkal a szükséges béremeléshez.

Viszont minden vállalat maga dönti el, hogy mikor és milyen mértékben emeli az árait, de már

a januári bérek kifizetése is nehézséget okozhat a vállalatoknak.

Ha a liszt drágul, a kenyér is többe kerül majd Forrás: Ács Bori

Január 1-jétől törvényi kötelezettség a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, az emelés szükségességét a kormányzat a növekvő munkaerőhiánnyal, a kivándorlás elleni fellépés szükségességével magyarázta - közölte a Gabonaszövetség.

A Gabonaszövetség szerint az alacsony bérszínvonal és a munkaerőhiány különösen jellemző a malomiparra, ahol

a munkaerő utánpótlása is hiányzik,

hiszen az országban nincs molnárképzés, miközben a magasabb bérek sok szakembert vonzanak külföldre. Mindezek a szövetség szerint elkerülhetetlenné teszik a jelentős béremelést, így a liszt árának emelését.

Drágább lehet a kenyér is

Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke már tavaly decemberben azt mondta, minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és milyen mértékben emeli árait, amiből a januártól növekvő béreket kell kifizetniük, továbbá kezelniük kell a minimálbér-emelésből és a garantált bérminimum-növekedésből fakadó bérfeszültségeket.

Drágább lehet a kenyér is Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Egy pék szakmunkás jelenleg havonta

átlagosan 160 ezer forintot keres,

miközben már háromezren hiányoznak a szakmából, mivel sokan inkább külföldön helyezkednek el - mondta Septe József.