Meglepő európai nyertese lehet a brexitnek

olimpiai városok amszterdam
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-amsterdam-image26431947
Vágólapra másolva!
Miközben a legtöbben Párizsról, Frankfurtról, New Yorkról vagy Dublinról beszélnek, amikor fölmerül, hova települhetnek át a pénzügyi cégek Londonból, ha Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, Hollandia meglepő nyertesként kerülhet ki a szakadási folyamatból.
Vágólapra másolva!

Amennyiben megszűnik a brit pénzügyi cégek mozgástere az európai közös piacon, az HSBC mintegy ezer munkahelyet telepíthet át Hollandiába – közölte nemrégiben Douglas Flint, a vállalat elnöke. Ezzel párhuzamosan a KPMG globális elnöke, John Veihmeyer a Business Insidernek még korábban jelezte, a cégnél olyan helyeken is gondolkodnak, mint Amszterdam. A legnagyobb japán bankcsoportnak számító Mitsubishi UFJ Financial pedig szintén arról döntött a közelmúltban, hogy jelentősen megnövelik a hollandiai működésüket.

Logisztikailag és földrajzilag Hollandia kiváló hely

– mondta Harry Waterer, egy brit nyersanyagpiaci kereskedő, aki nemrég költözött Amszterdamba. Az ország ugyanis kiemelt szereppel bír az európai teherszállításban, továbbá jelentős kikötőkkel rendelkezik, melyeken keresztül a javak igen széles köréhez lehet hozzáférni.

Egy lehetséges új London

Éppen a kereskedelemben betöltött igen fontos szerepe az, amely Hollandiát kiemeli az európai országok közül, ha a brexit utáni jövőképre gondolnak a vállalatok. A beszállítói láncok finanszírozása vagy a biztosításkötések tekintetében ugyanis komoly előnyt jelenthet a fizikai közelség. Mindez természetesen kiegészül azzal, hogy Hollandián keresztül a pénzügyi cégek értékesíthetik szolgáltatásaikat az Európai Unióban.

Mindenki keresi az új lehetőségeket Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ezzel párhuzamosan vannak még egyéb előnyök is. Waterer kiemeli például, hogy könnyű letelepedni és „mindenki beszél angolul". Noha egy kis közösségről van szó jelentős versennyel, mégis több a lehetőség, mintha az ember be lenne zárva egy szigetre. Vonattal például Németország 2-3, míg Párizs 3 óra alatt elérhető – tette hozzá.

Nem véltetlen tehát, hogy

a New York Times Amszterdamot jelölte meg Európa legvalószínűbb „új Londonjaként".

Az ország egyetlen hátránya lehet az üzleti élet szemében, hogy Hollandiában a bankárok bónuszait fizetésük 20 százalékában limitálják. Ebből következően Amszterdam sokkal inkább olyan erős, kevésbé bónuszközpontú ágazatokat vonzhat, mint a klíring, a magas frekvenciájú kereskedelem vagy a pénzügyi technológia.

Fejlődés és bizonytalanság

Azzal együtt, hogy Amszterdam üzleti negyede , a Zuidas, hatalmas fejlődésen megy keresztül – Waterer szerint ma olyan, mint Dubai volt az 1980-as években –, még mindig kevesebb mint 800 ezren élnek a fővárosban, ami a több mint 8 milliós Londonhoz képest igen jelentős különbség.

Amszterdam a pénzügyi cégek számára is izgalmas terep lehet Forrás: ONLY FRANCE/Tripelon-Jarry

Ebben a környezetben különösen fontosak lesznek az üzleti élet számára is a márciusi parlamenti választások eredményei Hollandiában, különösen azért, mert sokan a Geert Wilders vezette szélsőjobboldali Szabadságpárt komoly megerősödését vetítik előre. Ezt támasztja alá, hogy a Barclays elemzői szerint

a hollandiai választások jelentik az egyik legnagyobb kockázatot, amellyel Európának szembe kell néznie 2017-ben.

Amszterdam azonban magabiztosnak tűnik, és azt kommunikálja, hogy bármilyen akadályt képesek megugrani. Hollandiában már fel is állítottak egy brexit információs központot, amely a Hollandiában élő külföldieket informálja a legfrissebb fejleményekről.

Mindeközben pedig az ország vezetése igyekszik vonzó környezetet biztosítani azon üzletemberek és cégek számára, akik és amelyek azt fontolgatják, hogy Hollandiát választják célállomásul. Ahogy egy hivatalos főváros weboldalon olvasható, bármi lesz is a választások és az esetleges tárgyalások eredménye, Amszterdam fenntartja a nemzetközi kilátásait, és nyitott marad Európa, illetve a világ egésze felé.