Történelmi csúcson az amerikai tőzsde, Trump aláírta első nagy beruházását

2017.01.25. 17:08

Rekordmagasságba emelkedett a Dow Jones tőzsdei mutató, miután Donald Trump tegnap aláírta az első állami óriásberuházás szerződését két olajvezetékről, amelyek a kanadai olajmezőkről a Mexikói-öböl olajfinomítóihoz szállítanak olajat. Az új elnök kikötötte, hogy a 28 ezer munkahelyet teremtő olajvezeték megépítéséhez kizárólag amerikai acélt lehet felhasználni. A hírre a Nasdaq és az S&P500 indexek is megugrottak, az olaj ára viszont csökkent.

Csak amerikai acélt használhatnak és csak amerikai munkaerőt vehetnek igénybe az Egyesült Államokat észak-dél irányban átszelő, Kanadából induló és a Mexikói-öböl olajfinomítóihoz érkező olajvezetékek megépítésékor - ezzel a feltétellel írta alá tegnap Donald Trump elnök a Keystone XY, illetve a Dakota Access nevű olajvezetékek megépítéséről szóló szerződést, amelyet korábban a vezeték elleni tüntetések miatt állítottak le.

Donald Trump aláírja a Keystone XL olajvezetékről szóró szerződéstForrás: AFP/Nicholas Kamm

A Trump-elnökség legelső nagyberuházását üdvözölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, akinek már az elődje is támogatta a hat éve húzódó beruházást. Trump az aláírás után közölte, hogy a projekttel 28 ezer amerikai munkahely létesül és "újra olajvezetékeket fogunk építeni, mint a régi szép időkben". A vezetékek a kanadai Alberta tartományból homokolajat szállítanak az Egyesült Államokba. 

A Fox News szerint 

a beruházások hírére soha nem látott magasságba, 20 ezer pont fölé emelkedett a Dow Jones index, de nőtt a Nasdaq és az S&P500 mutató is.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára a hírre esett, mivel a palaolaj kitermelésének növekedése csökkentheti a nagy olajexportáló országok által elhatározott kitermeléskorlátozás hatását.

A beruházások hírére rekordszintre emelkedett a Dow Jones indexForrás: 123rf.com

Közép-európai idő szerint szerda délután a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 52,77 dollárba került, 41 centtel, 0,77 százalékkal csökkent az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára márciusi szállításra hordónként 43 centtel, 0,78 százalékkal 55,01 dollárra süllyedt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.