Design Terminál Demo Day: nincs menőbb a saját vállalkozásnál

Desig Terminal Demo Day nativnak 2017 január 25-én Desig Terminal Demo Day nativnak 2017 január 25-én
Desig Terminal Demo Day nativnak 2017 január 25-én
Vágólapra másolva!
Ha valaki járt szerdán a Kazinczy utcai Teslában, ahol a Design Terminál mentorprogramjának szemeszterzáró eseményén bemutatták ötleteiket a programban résztvevő csapatok, akkor egészen biztos lehet benne, hogy jelenleg nincs menőbb dolog ma Magyarországon annál, hogy saját vállakozásba fogjunk. Szuper ötletek, csinos lányok, helyes fiúk, laza, sneakeres hipszterek, nagypályás befektetők és mentorok - ők gyűltek össze egy rövid szeánsz erejéig.
Vágólapra másolva!

Az egész tényleg olyan volt, mintha egy menő amerikai zsánerfilmben sétálnánk. Eleve már a Tesla egy olyan klub, ahol kiakad a menőségmérő. Ezt pedig most még tetézte az, hogy szinte harapni lehetett a levegőben a pozitív életszemléletet, a tenni akarást és mindenki szemében ugyanazt lehetett látni: a világot nem csak meg lehet, hanem meg is kell váltani. Lehetőleg még ma. Terápiás jelleggel kellene felírni az ilyen rendezvények látogatását mindenki számára.

De miért is gyűltünk össze? A Design Terminál évek óta rendszeresen meghirdeti a mentorprogramját, ahová tehetséges, vállalkozni vágyó csapatokat keresnek,

akiknek van egy jó ötlete és tettek is már azért a jó ötletért, viszont szükségük van arra, hogy valaki tovább segítse őket az úton.

A néhány hónapos programban aztán az üzleti életben már bizonyított szakemberek veszik kezelésbe a csapatokat és együtt dolgoznak azon, hogy feljebb léphessenek a következő lépcsőfokra. Adott esetben például bevonhassák a nemzetközi terjeszkedéshez szükséges több tízmilliós tőkét, amelyet a csapatok maguk nem tudnak előteremteni.

A Design Terminál évek óta rendszeresen meghirdeti a mentorprogramját Fotó: Szabó Gábor - Origo

Most összegyűlt egy szinte álomszerűnek tűnő vidám társaság azért, hogy a mentorprogramban részt vevő csapatok bemutatkozzanak és megmutassák azt, hogy hol tartanak, mi a következő lépés és mire volt elég a pár hónapnyi program.

Az estet Csák János, a Design Terminál elnöke nyitotta meg a színpadon. Tavaly óta vesz részt a Terminál életében, hozta magával nem csak a pénzügyi hátteret, de a szakmai tudást is. Amiből van bőven: volt ő már a MOL és a Westel elnöke is, meg londoni nagykövet. Az Origónak nyilatkozva azt mondta, azért jó részt venni a Terminál életében, "mert az ember akkor marad fiatal, ha állandóan tanul új dolgokat, ha állandóan inspiráló környezetben van. A Design Terminál az egy olyan hely, ahol az inkubátor- és akkcelerátor programokban dolgozó munkatársak mind folyamatos inspirációt jelentenek és ezt nagyon élvezem". Arra a kérdésre, hogy vajon működnek-e ezek a programok azt mondta, hogy nincs olyan, hogy általánosságban működik, vagy nem működik valami. "Mindennek van jó és rossz oldala, minden folyamatban lehetünk egyszer fent és lent. Az a fontos, hogy akik szervezik vegyék komolyan és legyen bennük generativitás. Ez azt jelenti, hogy annak tudok örülni, ha más boldogabb és előrébb tud lépni. Mint egy jó tanár a tanulója sikerének. Energiát adunk át egymásnak, ezért működik ez az egész."

Az ember akkor marad fiatal, ha állandóan tanul új dolgokat, ha állandóan inspiráló környezetben van Fotó: Szabó Gábor - Origo

A színpadon pedig kifejezetten izgalmas "tanulókat" láthattunk, akik a legváltozatosabb projekteket álmodták meg. Van, amelyik már előrébb tart, van amelyiknek még alakulnia kell, van amelyik mögött már ott van egy üzleti angyal, van amelyik a nagy siker küszöbén áll, egy közös bennünk:

szinte bármelyikből kiforrhat az ország következő menő startup-ja,

amelyet aztán a következő években például az új Preziként emlegethetünk.

Érdekes ötlet volt például az EVA (Extended Visual Assistant). Ez egy okostelefonunkkal párosítható okosszemüveg, amely a látáskárosultak életét könnyítheti meg azzal, hogy felismeri a környezetükben lévő tárgyakat, feliratokat, jelzéseket és azokat folyamatosan kommunikálja is. Az EVA fejlesztőcsapata egészen a Web Summit-ig is eljutott, ahol további potenciális befektetőknek mutathatták meg az ötletüket.

A látáskárosultak életét könnyítheti meg a fejlesztésük Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vagy ott van az egyszerű, de nagyszerű hellodoki.com, amely szintén a mindennapokból meríti az ötletet és a megoldást is. Online orvosi konzultációt nyújtanának. Vagyis, ha valami gondunk-bajunk van, akkor nem kell személyes megérzéseinkre hallgatva a netet böngészni kétséges megoldások után kutatva (tegyük szívünkre a kezünket: ki nem diagnosztizálta már magát a böngészés eredményei alapján?), nem kell felkerekednünk és elbuszoznunk a rendelőbe, hanem szinte azonnal meg tudjuk beszélni a problémáinkat egy orvossal.

Rajtuk kívül bemutatkozott még túrázókat összekötő applikációt, készségfejlesztő edukációs játékokat készítő és a cipőinkkel kapcsolatos tapasztalatainkat megoszót applikációt fejlesztő csapat is. A levegőben csak úgy repkedtek az ambíciózus több tízezer, néha százezer eurós befektetési igények, amelyke bár soknak tűnhetnek, mégsem a valóságtól elrugaszkodott elképzelések. Minden valamire való startupnak ugyanis az életben maradása múlhat a megcélzott piacon és annak méretén. Éppen ezért ideális esetben nem feltétlenül a magyar, hanem sokkal inkább a nemzetközi piac meghódítása a cél.

A terminálosok szerint a most lezárult mentorprogram egyik legnagyobb sikere, hogy

már nemzetközi csapatok is felfedezték maguknak Budapestet. Olyanok, akik hajlandók felkerekedni azért, hogy az ötletükkel együtt ide költözzenek a magyar fővárosba és itt eredjenek az álmaik megvalósítása után.

Ilyen csapat az Openmondo is, akik nem is akárhonnan, hanem az olasz gazdasági fővárosból, Milánóból költöztek Budapestre. Egy online startuppal foglalkoznak: olyan interaktív útikalauzt hoznak létre, amelyet helyiek írnak. Nem mellesleg ők még különdíjat is kaptak a Design Terminál csapatától, mert ahogyan elhangzott "folyamatosan hangoskodtak, jó hangulatot csináltak az irodában és nagy élmény volt, hogy nálunk voltak!" Ráadásul a csapat hölgy tagja, Monica éppen a születésnapját ünnepelte. Úgyhogy kaptak egy pesti dizájnerek által alkotott festményt, amelyen egy jó öreg BKV-busz látható. Még az Ikarus féle.

Interaktív útikalauzt hoznak létre, amelyet helyiek írnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szülinapos Monica az Origónak azt mondta, hogy érdekes volt részt venni a mentorprogramban "már csak azért is, mert végre meg tudjuk fogalmazni azt, hogy mely célok elérhetők számunkra, kicsit jobban letisztult a víziónk és az üzleti modellünkön is változtattunk - főleg az értékesítésen. Szóval nagy változások zajlottak!" Matteo, az Openmondo társalapítója szerint a magyarok mentalitása adott hozzá a legtöbbet a projektükhöz. "Nálunk odahaza minden az üzletről szól. Itt azért minden más. Tudtok normálisan nemet mondani, elbúcsúzni az üzleti partnerektől. Hiszen sosem lehet tudni, hogy mit tartogat még a jövő. Ezt azért nem árt eltanulnunk tőletek, ez egy sokkal emberibb hozzáállás." Matteo elárulta azt is, hogy

a terveik szerint maradnak még egy picit. Nem szeretnének ugyanis elszakadni a magyar befektetőktől és ettől a közegtől.

Különböző díjak átadása is ment a színpadon. Így például elismerték "A leginspirálóbb mentor" munkáját is. A díjat a mentoráltak Vattay Dánielnek ítélték. Mégis mi kell ahhoz, hogy valaki inspiráló mentor legyen? Dániel az Origónak azt mondta, hogy "rengeteg tapasztalat. Elég sokfelé dolgoztam már. Voltam különböző startupoknál, voltak saját próbálkozásaim is, dolgoztam külföldön is, több területen képeztem magam. Igyekszem emészthető formában átadni a tapasztalataimat történetek, hasonlatok formájában, amit talán meg tudnak fogni. Lehetővé teszem - legalábbis arra törekszem -, hogy fogják a tapasztalataimat, kivegyék belőle azt, ami számukra fontos és utána megtöltsék ezt azzal a tartalommal, amivel tudják. Hiszen a saját magukat, kihívásukat, piacukat ők ismerik a legjobban".

Dániel szerint egyébként az a legfontosabb, hogy meglegyen bennünk a vállalkozó szellem, az, hogy elfogadjuk a kudarcainkat és bátran vállaljuk a kockázatokat is.

"Vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy megoldjuk a saját problémáinkat és teszünk is ezért, nem pedig máshonnan várjuk a csodát. Ez nem könnyű. Szükség van ehhez egy támogató közegre és olyan attitűdre, amelyekkel a kudarcokat nem bénítóan éljük meg, hanem tovább tudunk lépni".

A legfontosabb, hogy meglegyen bennünk a vállalkozó szellem, az, hogy elfogadjuk a kudarcainkat és bátran vállaljuk a kockázatokat is Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mentorprogramot végigküzdő miutcánk.hu egyik alapítója szerint ők pont ilyenek. Igaz, hogy az ő szomszédainkkal összehozó projektjük már három éve fut és van nagyjából negyvenezer regisztrált felhasználójuk is. Horváth Gazsi szerint "ez nagyon jó, de ez még mindig messze van a négyszázezer embertől, vagy a másfél miliótól. Van még hová fejlődnünk, sokkal nagyobban kel gondolkodnunk és profibban csinálnunk azt, amit eddig. Ezért csatlakoztunk a Terminál programjához." Azt mondja, hogy az elmúlt hónapokban kicsit összeszedték azt, amit eddig ösztönből csináltak, "gatyába ráztuk a dolgokat". Megvizsgálták, hogy merre is tovább. Úgy tűnik, hogy a pénzügyileg is fenntartható irány az eszközmegosztás lesz. A Kamra nevű aloldalukon a közvetlen szomszédságunkkal tudunk csereberélni mindenfélét. Szükségünk van egy létrára, vagy egy projektrorra, netán egy fakanálra? Lehet, hogy elég csak átfutni a szomszédunkhoz! Na, de melyikhez? Ebben segít a miutcánk.hu. "Most tehát a Kamrára koncentrálunk. Meg is osztottak már kb. 30 ezer tárgyat a felhasználóink. Aztán a következő lépés a nemzetközi terjeszkedés."

Lehet, hogy elég átfutni a szomszédhoz Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lezárult tehát egy újabb szemeszter, egy újabb mentorprogram a Design Terminálban. A szervezetet irányító Böszörményi Nagy Gergely szerint fontos mérföldkő az, hogy most végre külföldi csapatok is érkeztek a programba. "Budapest ugyanis azokban az időkben volt a legsikeresebb, amikor rengeteg külföldi tehetség vállalkozott nálunk. A századforduló idején Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa volt. Hasonlót vízionálunk most is. Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy megjöttek az első fecskék".

Fontos mérföldkő az, hogy most végre külföldi csapatok is érkeztek a programba Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bár ez a program most véget ért, 2017 második félévében indul is a következő akcelerátor program. Böszörményi Nagy szerint nehezebb lesz bekerülni a programba, mint bármikor. Cserébe nagyobb pénzügyi segítséghez juthatnak a mentoráltak mint bármikor korábban. Elképzeléseik szerint így hamarosan Európa legjobb öt akcelerátora között lesz a Design Terminál.

Bármelyik projektből kiforrhat az ország következő menő startupja Fotó: Szabó Gábor - Origo