Eltérően nyilatkoznak a pékségek arról, hogy emelik-e a jövőben a kenyér árát. Az érintettek a minimálbér-emeléssel és az élelmiszerkönyv változásával indokolják azt, ha újraírják az árakat. Tehát például azzal, hogy ezentúl szigorúbban előírják, hogy milyen összetevők kerülhetnek a jó minőségű kenyérbe. A multik azt mondták az Origónak, szükség lehet árváltoztatásra a következő hónapokban.

Kell árat emelni, de mi nem fogunk, mert a Pékműhely már most is lényegesebben drágábban adja a termékeit, mint a többi pékség – mondta az Origónak Vajda József, a Pékműhely vezetője. A kenyérrendelet változása miatt a pékségek többségének emelnie kell az árakat, a januártól esedékes béremelés is komoly gondot okozhat. 

A kis pékségek a januári béremelést nehezen tudják kigazdálkodniForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Waltraud Grubitzsch

Nemcsak a pékárunak az árát kellene emelni, hanem a kenyérfélék minőségének a változását is el kellene érni. Erre most a kenyérrendelet miatt vannak próbálkozások, meglátjuk, hogy mi lesz belőle – mondta Vajda József. 

A Pékműhely kenyerei hagyományos technológiával, vadkovásszal készülnek, mi például már most sem használunk semmilyen mesterséges adalékot – mondta a Pékműhely vezetője, aki Lyonból, a Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjéről nyilatkozott.

Még tart a türelmi idő

Még tavaly ősszel változott meg a kenyérrendelet. A szabályozás célja a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek visszaszorítása. A rendelet felsorolja a védett elnevezésű termékeket, többek között 

  • a mákos kalácsot, 
  • a császárzsemlét, 
  • a fonott kalácsot, 
  • az óriás kiflit, 
  • a rongyos kiflit, 
  • a leveles pogácsát. 
Házi helyett kézműves kenyér

Az élelmiszerkönyv pontosan leírja, hogy melyik fajta kenyér mit tartalmazhat. A fehér és félbarna kenyereknél az előírt lisztek – előbbinél BL80, utóbbinál BL112 és RL90 – mellett adalékanyag hordozójaként egyszázaléknyi más lisztet is fel lehet használni. A rozsos kenyereknél az eddigi minimum 15,1 százalékos rozstartalom helyett 30, a rozskenyereknél 40 helyett 60 százaléknyi rozsliszt-tartalmat írnak elő, emellett meghatározzák az élelmiszerkönyvben eddig nem szereplő Graham-, tönköly-, teljes kiőrlésű és kukoricás kenyér összetevőit és elkészítési módját. Változik a sótartalom is. A házi jellegű kenyér elnevezés megszűnik, helyette kézműves kenyér megnevezés lesz.

 Az új rendelet 

2017 áprilisáig ad türelmi időt a pékségeknek. Valószínűleg a napokban megjelent áremeléssel kapcsolatos nyilatkozatok a Pékszövetség és a Gabonaszövetség részéről is az árak emelkedésére próbálják felkészíteni a vásárlókat. 

A házi jellegű fehér kenyér kilója most 310 forintba kerül. Septe József, a Pékszövetség elnöke korábban azt mondta, akár 30 százalékkal is drágább lehet hamarosan a fehér kenyér. Ennek oka egyrészt a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum-emelés, amit a pékségek nehezen gazdálkodnak ki. Másrészt az élelmiszerkönyv változásából következő szigorúbb szabályok miatt is árat emelhetnek hamarosan a pékségek. Áprilistól ugyanis már csak megújított kenyérféle lehet a polcokon. 

Még pár hónap türelmi időt adnak a hatóságok, hogy a kenyérfélék összetevői megfeleljenek az élelmiszerkönyv előírásainakForrás: AFP/robertharding/John Miller

A januártól esedékes béremelést nehezen tudjuk kigazdálkodni – ezt nyilatkozta több pékség vezetője az Origónak. És ugyanezen a véleményen van Tóth Zoltán, a Lipóti Pékség ügyvezető igazgatója is. 

A munkaerő költségének kigazdálkodása jelentős feladat, gondot okoz nekünk is” 

– mondta. Ha emellett az üzemanyagköltség és a liszt is drágulna, akkor az már szinte megoldhatatlan feladat elé állítana sok hazai pékséget. De Tóth Zoltán azt mondta, egyelőre a Lipóti Pékség sem tervez áremelést, ám 

a piaci árak emelkedése rászoríthatja őket erre a dologra. 

„Magyarországon hiányszakma a pékeké, mintegy háromezer szakember hiányzik a jobb külföldi lehetőségek miatt” – ezt is Septe József mondta egy korábbi nyilatkozatában. A pékszakma ma nem túl vonzó a fiatalok számára, nehéz a pékeket itthon tartani – erősítette meg Septe József mondatait a Lipóti Pékség ügyvezető igazgatója. A folyamatot a bérek emelése fordíthatja meg, ezt a Lipóti Pékség folyamatosan meg is teszi – mondta Tóth Zoltán. 

A pékek között is nagy a munkaerőhiányForrás: AFP/Mahmud Hams

„Kényszer alatt vannak a pékségek, a bérnövekedés nyilván befolyásolja az önköltséget, és nyilván ezt megpróbálják majd a kenyerek, péksütemények árában jelezni” – mondta Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke. 

Persze a pékségek helyzete alapvetően eltérő, hiszen aki gépesített üzemmel rendelkezik, és már sikerült részben kiváltania a kézi munkaerőt, ott nem lesz nagy baj a béremelések miatt, ahol viszont több az alkalmazott, ott ez komoly gondot fog okozni, és számítani lehet arra is, hogy azokban a pékségekben drágulni fog a kenyér. 

„Nyilván a pékek helyzetét is befolyásolja, hogy a Gabonaszövetség által előre jelzett lisztáremelés milyen mértékű lesz. Az áremelési törekvéseket ebben az ágazatban is inkább a munkabérek növekedése támasztja alá, mivel a búza piacán az elmúlt időszakban nem volt tapasztalható áremelkedés” – mondta Éder Tamás. 

A multik árkorrekcióról beszélnek

„A saját gyártású termékek esetében – bár a költségek emelkedése minket is érint – törekszünk arra, hogy a vásárlók számára az eddig megszokott árszinten kínáljuk péktermékeinket” – mondta a Tesco. 

A Magyar Élelmiszerkönyv pékárukra vonatkozó változásai miatt nem várható a pékáruk árának növekedése az Auchan hazai áruházaiban. Viszont, ahogy más termékek esetében is, egyéb okokból is változhat a termékek ára, ilyen esetleges árkorrekció előfordulhat például az alapanyagárak változása miatt. 

„A saját péküzemeinkben sütött péktermékeknél nem tervezünk áremelést” – mondta Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója. A beszállítóink közül páran viszont jelezték árdrágítási szándékukat. Velük tárgyalásokat kezdtünk az áremelés megalapozottsága miatt, ugyanis vannak fenntartásaink annak indokoltságával kapcsolatban, az egyeztetések még tartanak” – mondta Fodor Attila.

A multik árkorrekcióról beszélnek, de pontos összeget nem említenek az áremelés tekintetébenForrás: MTI/Oláh Tibor

A Lidl Magyarország kenyérféléi és péktermékei túlnyomórészt összetételükben már megfelelnek az élelmiszerkönyvben található új előírásoknak, néhány termék esetében is az átállás hamarosan megtörténik. A polci árak az áruházakban változatlanok maradnak – írta a Lidl.

Az Aldi elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. A pékárut érintő változások az élelmiszerkönyvben az eddigi előírásokhoz képest minimális módosításokat tartalmaznak, de az Aldi is követi a változásokat, és a hatályos előírások szerint sütik majd a termékeket. 

A Sparokban emelkedni fog a péktermékek eladási ára,különböző mértékben, terméktől függően. Már január 1-jétől folyamatosan emeljük az eladási árakat, reagálva a szállítók által foganatosított áremelésekre - közölte a Spar.