Hiába ítélték el, nem mond le a szocialista képviselő

2017.01.26. 20:11

A terézvárosi önkormányzat képviselő-testülete felszólította Hatvani Csabát, hogy mondjon le, miután a képviselőt a Fővárosi Törvényszék hűtlen kezelés miatt első fokon elítélte. A két Andrássy úti palota 2004-es eladása miatt indult büntetőeljárásban az ügyész szigorításért, letöltendő szabadságvesztésért, míg a védők felmentésért fellebbeztek.

Csütörtöki ülésén lemondásra szólították fel Hatvani Csaba szocialista önkormányzati képviselőt a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletére hivatkozva, derült ki a terézvárosi önkormányzat közleményéből. Az Origo kedden számolt be róla, hogy Fürst György korábbi VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert a törvényszék 2 év börtönre és 70 millió forint megfizetésére kötelezte.

Elítélték a rolls-royce-os volt MSZP-s alpolgármestert

Fürst György korábbi VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert a Fővárosi Törvényszék 2 év börtönre és 70 millió forint megfizetésére kötelezte. A bíróság az elsőrendű vádlott szabadságvesztését öt év próbaidővel felfüggesztette - hozta meg elsőfokú ítéletét a Fővárosi Törvényszék a két Andrássy úti...

Ennek a pernek volt az egyik vádlottja a szocialista képviselő, akit szintén elítélt a bíróság: Hatvani Csabát hűtlen kezelés miatt egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették.

Kedden, a többórás ítélethirdetést, illetve indoklást követően

  • az ügyész hosszabb, valamint letöltendő szabadságvesztés kiszabását, illetve a közügyektől való eltiltást kérte, míg
  • a védők felmentésért fellebbeztek.

Az ítélet szerint Fürst Györgynek a felfüggesztett börtönbüntetés mellett 70 millió forintot is meg kell fizetnie. Ez az összeg úgy jön ki, hogy a pénzbüntetés 350 napi tételnek felel meg, az egynapi tétel összege pedig 200 ezer forint – tehát, ha az egykori alpolgármester spórolni szeretne 2 millió forintot, ahhoz mindössze 10 napra kellene börtönbe vonulnia.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottaknak egyetemlegesen 131,7 millió forintot kell megfizetniük az önkormányzatnak a 2004-től számított kamatokkal együtt, amely így összesen több mint 230 millió forintra rúg.

Hatvani marad

„A képviselő-testület megállapította, Hatvani Csaba méltatlanná vált arra, hogy Terézváros lakosságát képviselje, ezért felszólította, haladéktalanul mondjon le önkormányzati képviselői mandátumáról és távozzon a közéletből” – írja közleményében a Hassay Zsófia polgármester által vezetett önkormányzat. A polgármester indoklása szerint a keddi elsőfokú ítéletben bűnösnek kimondott személyek közül egyedül Hatvani Csaba tölt be jelenleg is közéleti funkciót Terézvárosban.

„A képviselő-testület azt az álláspontot alakította ki, hogy egy súlyos gazdasági bűncselekmény miatt első fokon elítélt politikus méltatlan arra, hogy közéleti funkciót töltsön be, méltatlan arra, hogy terézvárosi lakosokat képviseljen, méltatlan arra, hogy önkormányzati ügyekben döntsön” – olvasható a közleményben. Mint írják, Hatvani Csabát már 2013-ban is elítélték, akkor hivatali visszaélés bűntettének elkövetése miatt, amiért pénzbüntetést szabtak ki rá.

Hatvani Csaba a képviselő-testület felszólítása ellenére sem mondott le mandátumáról. A testület elfogadhatatlannak tartja, hogy az első fokon különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettében elítélt szocialista politikus továbbra is részt vegyen a kerület vagyonkezelési döntéseiben.

Terézvárosban egy frakció is megszűnt

Nyíri Gábor, az Együtt önkormányzati képviselője kilép az ellenzéki frakcióból, így Terézvárosban megszűnt a Demokraták Terézvárosért nevű, az MSZP, a DK és az Együtt képviselője alkotta frakció. Az önkormányzat közleménye szerint a képviselő a saját Facebook-oldalán egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy „az Együtt sem a Hatvani Csaba-féle politikusokkal, sem a hozzájuk kapcsolódó korrupciós ügyekkel nem tud közösséget vállalni”.

Segítséget kérnek az MSZP vezetőitől

A képviselő-testület egy nyíltlevelet is írt az MSZP országos, illetve budapesti elnökének, azaz Molnár Gyulának és Kunhalmi Ágnesnek címezve. A levélben arra kérik a két szocialista politikust, hogy „vessék latba tekintélyüket Hatvani Csabának, a terézvárosi önkormányzat képviselőjének, az MSZP fővárosi szervezete elnökségi tagjának a közéletből való távozása érdekében”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK