Tokió direktben üzletelne Washingtonnal

2017.01.27. 11:08

A japán miniszterelnök szerint lehetséges, hogy Tokió kétoldalú kereskedelmi szerződést köt az Egyesült Államokkal, amely úgy döntött, hogy kilép a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból.

Abe Sindzo a japán parlament alsóházának költségvetési bizottságában képviselők kérdésére azt válaszolta, hogy az Egyesült Államokkal kötendő kétoldalú megállapodás akkor is elképzelhető, ha a TPP-t aláíró országok közül Washington kilép". Tokió kétoldalú kereskedelmi szerződéseket kötött már Ausztráliával és folynak erről tárgyalások Kanadával is. "Nincs abban semmi rendkívüli, ha az Egyesült Államokkal is egyeztetések kezdődnek ebben a témában" - jegyezte meg a japán miniszterelnök. Hozzátette: "egyébként is, a TPP-tárgyalások során kétoldalú egyeztetések is folytak Japán és az Egyesült Államok között, ezeket most csak tovább kell folytatni."

Abe Sindzo japán miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A japán miniszterelnök várhatóan február 10-én Washingtonban tárgyal az amerikai elnökkel, és minden bizonnyal a kereskedelmi megállapodás kérdése is szóba kerül. Választási ígéretéhez híven Donald Trump amerikai elnök első munkanapján, hétfőn aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség egyezményből.

A TPP-t aláíró több ország is azon dolgozik, hogy megmentsék a megállapodást, szerintük ugyanis az Egyesült Államok nélkül is működhet a Csendes-óceáni Partnerség, illetve meghívhatják az együttműködésbe Kínát vagy Indonéziát.