Nyilatkozatháború az Alexandra miatt

NB1-es labdarúgóvezetők, klubvezetők, Matyi Dezső, Pécsi MFC
Vágólapra másolva!
Nyilatkozatháború alakult ki a pécsi könyves vállalkozó, Matyi Dezső és a cégei átvilágítását végző vállalkozás között. Utóbbi - miközben befektetőt keres az Alexandra-hálózat megmentésére - több feljelentést is tett csalás és sikkasztás gyanújával, továbbá jelezte: gazdálkodási szabálytalanságokat talált. Matyi ezt cáfolta, és úgy véli: nem megmenteni, hanem megszerezni akarják az Alexandra-vagyont.
Vágólapra másolva!

Az Alexandra cégcsoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. ügyvezetője, Matyi Dezső szerint a PD Consulting Kft. célja valójában az Alexandra könyvesbolt-hálózat megszerzése.

Matyi Dezső Fotó: MTI/

A milliárdos pécsi nagyvállalkozó ezt arra reagálva közölte, hogy a Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Somogyi Ferenc csütörtökön bejelentette: befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra-könyvesboltól álló hálózatot működtető cég és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében.

Matyi úgy fogalmazott: a PD Consulting célja nem az Alexandra-hálózat, a munkavállalók és a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, "hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése". Matyi egyébként cáfolta, hogy a Rainbow Kft. gazdálkodását szabálytalan lenne, ahogy azt is tagadta, miszerint a gödöllői Wolf CRS Kft. korábban "mentőövet nyújtott" volna cégének, illetve a Könyvbazár Kft. tartozást halmozott volna fel a Wolf CRS Kft.-vel szemben.

Matyi: 2,4 milliárd a tartozásunk

A nagyvállalkozó szerint a Wolf CRS Kft. "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a Rainbow Kft.-be a 2016. szeptember elsejei taggyűlésen. Hozzáfűzte, hogy a Rainbow Kft. 50 százalékos üzletrészéért "egyetlen fillért" sem fizettek; az ügyben büntetőeljárás folyik.

A Könyvbazár Kft. ügyvezetője beszámolt arról is, hogy cégének könyvkereskedelmi partnerei felé 2,4 milliárd forintos adóssága áll fenn,

amely abból ered, hogy a Rainbow Kft. "a Könyvbazár Kft.-től átvett, általa értékesített könyvek hozzá befolyt vételárát nem fizeti ki".

Csalás és sikkasztás a gyanú

Somogyi Ferenc, a PD Consulting ügyvezetője csütörtökön azt közölte, hogy cége Matyi Dezső korábbi vállalkozása, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár Kft. átvilágítását végezte 2016 júliusától a tulajdonosok megbízásából.

Az auditot később kiterjesztették az Alexandra-üzletlánc könyvesboltjait üzemeltető Rainbow Kft.-re is, ahol "átláthatatlan pénzügyi működést" tártak fel. A cégek átvilágítása során több szabálytalanságra bukkantak, majd három büntető feljelentést is tettek költségvetési csalás és sikkasztás miatt.