Megveszi a Tesco a legnagyobb brit élelmiszernagykert

2017.01.27. 12:32

Megvásárolja a Tesco a legnagyobb brit élelmiszer-nagykereskedelmi vállalatot, a Bookert.

 A Londoni Értéktőzsdén (LSE) pénteken bejelentett készpénz- és részvénytranzakciós ügylet alapján a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat hozzávetőleg 3,7 milliárd fontot (1360 milliárd forint) fizet a Bookerért. A Tesco egy-egy Booker-részvényért 0,861 saját új részvényt és 42,6 penny készpénzt ad; ez 12 százalékos prémium a Booker csütörtök esti záró árfolyama felett.

A tranzakció után a Booker részvényeseinek 16 százalékos részesedésük lesz az egyesült vállalatcsoportban. Az ügylettől a Tesco legalább 200 millió font éves szinergiahozadékot vár az adásvétel lezárása utáni harmadik évtől.

A bejelentés után, a pénteki londoni tőzsdenyitást követően a Tesco részvénye 9-10 százalékos, a Booker papírja 15-16 százalékos nyereségben mozgott. A tranzakció – amelyet a versenyfelügyeleti hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk – azt jelenti, hogy

a Tesco túllép eddigi hagyományos lakossági élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységén,

és számtalan más kiskereskedelmi egység – köztük saját piaci vetélytársai, valamint több százezer étterem – nagybani ellátójaként is megjelenik a piacon. 

"Első látásra ez egy nagyon is értelmes lépés a Tescótól" – mondta Neil Wilson, az ETX Capital elemzője. Egyik végétől a másikig kézben tartani a nagy- és kiskereskedelmi üzletágakat komoly megtakarításokkal járhat. A költségszinergiák évi 200 millió fontra rúghatnak. A Tesco szerint az egyesülés költségei két év alatt megtérülnek."

A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója több mint 300 ezer alkalmazottal, az utóbbi évben rendkívül nehéz,

könyvelési botrányokkal és ezzel összefüggő bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított üzleti időszakot élt át..

cég legutóbbi botránya egész friss. A héten derült ki, hogy a céget megint beperelték mérleghamisítás miatt Nagy-Britanniában. Befektetési alapok egy csoportja azért kér kárpótlást, mert korábban 326 millió fonttal (körülbelül 117 milliárd forinttal) nagyobb nyereséget mutattak ki a könyvelésben a kereskedelmi lánc vezetői. Amikor a csalás kiderült, a részvények ára rengeteget veszített értékéből.

Elindultak felfelé?Forrás: AFP/Leon Neal

Dave Lewis vezérigazgató, aki 2014 szeptembere óta áll az áruházlánc élén, már belépése napján

teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg.

Ennek jegyében a Tesco 2015-ben 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és eladta dél-koreai üzlethálózatát.

A Tesco – amelynek jelentős befektetései vannak a közép-európai térségben is – a dél-koreai hálózat eladása után bejelentette, hogy ezzel lezárult nemzetközi érdekeltségportfóliójának felülvizsgálata. Minap közzétett idei első, köztes eredményjelentésében a cég arról számolt be, hogy

nőtt a forgalma a karácsony körüli időszakban, és bővült magyarországi piaci részesedése.

Az azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítés a január 7-ével zárult 19 hétben 1,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a folyó üzleti év november 26-án zárult harmadik negyedében a forgalom 1,5 százalékkal, a január 7-éig fennmaradó hat hétben 0,3 százalékkal nőtt.

A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 1,8 százalékkal emelkedett, és a Tesco 2011 óta első ízben növelte hazai piaci részesedését. A cég – egyelőre számok nélkül – kiemelte, hogy

"jó ütemben" növelte piaci részesedését Magyarországon, Szlovákiában és Thaiföldön is.

Az időszakon belül az üzleti év harmadik negyedében "tartósan erőteljes" volt a Tesco teljesítménye Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában – állt a cég előzetes jelentésében. A részletes adatokat tartalmazó éves jelentést a vállalat április 12-én teszi közzé.