Megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású besorolást a Fitch

2017.01.27. 23:41

Megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-besorolást pénteken a Fitch Ratings. A döntést azzal indokolták, hogy a legutóbbi időszak politikai és biztonsági fejleményei kikezdték a török gazdaság teljesítményét és az intézményrendszer függetlenségét.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a devizában fennálló hosszú lejáratú török államadósság osztályzatát az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal "BB plusz"-ra rontotta. A cég a helyi valutában kibocsátott török szuverén adósság-kötelezettségek besorolását az eddigi "BBB mínusz" szinten megerősítette.

A török devizaadósságra megállapított "BB plusz" osztályzat egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" kategória alapszintjétől.Törökországra a Fitch Ratings pénteki londoni bejelentése után már egyik nagy nemzetközi hitelminősítő sem tart érvényben befektetési ajánlású államadós-besorolást, mivel a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's már korábban visszasorolta a török adósosztályzatot a befektetésre nem ajánlott kategóriába.